Andrei Năstase: M-am gândit să îi cer preşedintelui Băsescu GRAŢIEREA, dar nu cred că o va face

Andrei Năstase, fiul lui Adrian Năstase, a declarat, duminică seară, că s-a gândit să îi ceară lui Traian Băsescu graţierea tatălui său, însă nu crede că preşedintele o va face.

RomaniaTV.net
01 iul. 2012, 19:55
Andrei Năstase: M-am gândit să îi cer preşedintelui Băsescu GRAŢIEREA, dar nu cred că o va face

Sunt dispus să fac orice posibil să-l aduc pe tatăl meu acasă. Dar nu ştiu dacă tatăl meu, la rândul lui, ar accepta ideea ca cel care sau cei care l-au condamnat să-i semneze această cerere. Eu aş fi dispus chiar personal să merg la porţile Palatului Cotroceni şi să o depun oricând, pentru că până la urmă interesul meu este ca tatăl meu să nu fie neglijat, acolo unde este cineva să aibă grijă de el şi să-l văd acasă. Cred că lucrurile au mers şi lumea nu a fost pregătită, lucrurile au mers mult prea departe. Nimeni nu cred că se aştepta să ajungem aici, să ajungem în situaţia asta. Dar eu pentru tatăl meu sunt dispus să fac orice, absolut orice„, a spus Andrei Năstase, într-o emisiune la Antena 3.

El a precizat că s-a gândit la această solicitare în favoarea lui Adrian Năstase, dar nu crede că ar fi semnată. „M-am gândit, bineînţeles, dar de asemenea nu cred că ea va fi semnată, nu cred că m-ar ajuta în vreun fel, dar cu siguranţă m-am gândit să o fac”, a precizat fiul fostului premier.

Ulterior, fiul lui Adrian Năstase a menţionat că speră că preşedintele Traian Băsescu l-ar putea graţia pe tatăl său, despre care a susţinut că este „un deţinut politic”.

Starea lui de sănătate ne îngrijorează cel mai mult. Are un dosar medical destul de stufos, dar nimeni nu prea vrea să îl ia în considerare„, a mai spus Andrei.

Vreau să remarcaţi câtă forţă are. Este operat dintr-o parte până în cealaltă, şi el totuşi, nefiind susţinut de vreo pernă sau orice, s-a ridicat şi a ţinut capul sus când a ieşit din spital. Trebuie să vă spun că, chiar dacă, starea de sănătate nu este cea mai bună – am văzut că acolo este pe mâna unor doctori care au mare grijă de el – Adrian Năstase este foarte puternic. Susţinerea oamenilor i-au dat putere şi încredere”.

„Starea lui de sănătate nu este bună. Dar psihic este pregătit pentru o luptă pe termen lung. Pe termen scurt, nu cred că avem şanse. Cel care l-au vrut acolo, cei mărunţi, se hrănesc din suferinţa celorlalţi. Pe termen lung, Adrian Năstase crede că lucrurile vor ieşi la suprafaţă. O să ne pară rău la ce umilinţă a fost supus Adrian Năstase. El se simţea abandonat în momentul când a luat acea decizie. Dar cred că toţi ne-am dat seama cum stau lucrurile”, a explicat fiul lui Năstase în emisiunea TV.

Potrivit Legii nr. 546/2002 privind graţierea, aceasta poate fi acordată individual, prin decret al Preşedintelui României, potrivit art. 94 lit. d) din Constituţia României, sau colectiv, de către Parlament, prin lege organică, conform art. 72 alin. (3) lit. g) din Constituţie.

Legea prevede că graţierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu, numai după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Andrei Năstase a făcut publică duminică seară o scrisoare pe care i-a lăsat-o tatăl său, în care Adrian Năstase îi spune că nimeni nu îl va umili după atâţia ani de muncă.

În 20 iunie, după ce Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de ICCJ la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, a apărut informaţia cu privire la tentativa de suicid a fostului premier. A doua zi după ce Adrian Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca, Andrei Năstase a anunţat pe Facebook că urma să citească în 22 iunie scrisoarea lăsată de tatăl său, despre care spunea că este „un fel de testament public”.

El a renunţat apoi la acest demers, spunând că nu mai face publică scrisoarea tatălui său, întrucât acesta i-a interzis acest lucru şi pentru că numărul mare de persoane care doreau să fie prezente ar fi perturbat activitatea Spitalului Floreasca.

În prezent, Adrian Năstase se află în secţia de terapie intensivă a Penitenciarului Spital Bucureşti Rahova.