Andronescu nu crede în necesitatea unui Cod Etic unitar pentru universități

Președintele Comisiei pentru Învățământ a Senatului, social democrata Ecaterina Andronescu, a declarat vineri, la Alba Iulia, că nu consideră necesară elaborarea unui Cod Etic unitar pentru mediul universitar, menționând că personal crede foarte mult în autonomie. În ceea ce privește învățământul preuniversitar, fostul ministru a apreciat că, la nivelul fiecărei școli, comunitatea respectivă este cea care trebuie să stabilească reguli clare de conduită.

RomaniaTV.net
14 mart. 2014, 15:25
Andronescu nu crede în necesitatea unui Cod Etic unitar pentru universități

Ecaterina Andronescu a afirmat că toate instituțiile de învățământ superior au, în Charta universitară, un codul etic și, în același timp, o comisie de etică, independentă de Senat sau de administrație, care analizează toate derapajele de la normele etice, propunând sancțiuni pe care rectorul este obligat să le aplice.

„În universități, eu cred că problema este oarecum rezolvată. Chiar este rezolvată”, a subliniat aceasta.

Întrebată dacă nu crede că ar trebui totuși un cod unitar, senatorul PSD a răspuns negativ, menționând că crede în autonomie.

„Nu. Eu cred foarte mult în autonomie, de la autonomia personală, care-ți permite să te dezvolți ca personalitate în carieră, și până la autonomia instituțională”, a spus fostul ministru el Educației.În ceea ce privește învățământul preuniversitar, Ecaterina Andronescu a menționat că „a existat o formulă de cod etic la nivel național, prevăzută de Legea nr.1, a Educației Naționale”.

„Personal, vă mărturisesc că poate este necesară o formulă la nivel național, dar consider că, la nivelul fiecărei școli, ar trebui să stabilească comunitatea respectivă regulile foarte clare de conduită, pentru că în momentul în care tu, ca și comunitate, le stabilești, ești obligat să le și respecți”, a mai spus fostul ministru, potrivit Agerpres.

Ecaterina Andronescu a primit vineri din partea Universității ‘1 Decembrie 1918’ Alba Iulia titlul de Doctor Honoris Causa.