Angajări 2023. Aproape 1000 de euro pe lună şi mâncare pe săturate, plus prime consistente de sărbători

Un brutar are un salariu care variază, în medie, între 600 şi 800 de euro net pe lună, după cum arată datele de la platforma de recrutare online BestJobs.

27 iul. 2023, 13:02
Angajări 2023. Aproape 1000 de euro pe lună şi mâncare pe săturate, plus prime consistente de sărbători

Angajări 2023. Acest job este mai mult decât a prepara niște produse gustoase, ci mai degrabă este o combinație între arta potrivirii ingredientelor, a colaborării în echipă și a măsurării cantităților ideale.

Jobul de brutar poate fi atât full time, cât și part time, ceea ce îl face o oportunitate, ideală pentru elevi sau tineri studenți, care își doresc să învețe tainele brutăriei, dar și să-și continue studiile.

Brutarii sunt la mare căutare atât în România, cât și în alte țări, existând numeroase opțiuni unde te poți angaja pe un astfel de post. În funcție de dimensiunea localului sau a fabricii, programul și volumul de muncă s-ar putea să difere. Iată care sunt principalele variante:

 • Brutărie locală;
  Fabrică de pâine;
  Supermarket;
  Restaurant;
  Fast food;
  Simigerie;
  Firmă de catering
  Spital
  Hotel
  Cantină.

Ana Vişian, marketing manager, BestJobs:

Oricine poate lucra ca brutar, cu condiţia să aibă abilităţi şi pasiune pentru panificaţie şi patiserie. Persoanele interesate pot urma cursuri de specialitate în brutărie sau pot dobândi experienţă practică în acest domeniu angajându-se ca ucenici.

 • Cine este brutarul?
  Tratează si procesează materiile prime si ingredientele (faina, grăsimile, zahărul, drojdia, apa etc);
  face diferite aluaturi si mixturi conform reţetei de producţie.
  Trage în forme aluatul si produsele de panificaţie, pastele;
  face pâine, aluaturi de foi si alte produse de panificaţie;

„Brutarul este responsabil de pregătirea şi coacerea produselor de panificaţie şi patiserie, inclusiv pâine, covrigi, prăjituri, croissante, plăcinte şi alte specialităţi de brutărie. Oricine poate lucra ca brutar, cu condiţia să aibă abilităţi şi pasiune pentru panificaţie şi patiserie. Persoanele interesate pot urma cursuri de specialitate în brutărie sau pot dobândi experienţă practică în acest domeniu angajându-se ca ucenici. Este important să fii o persoană creativă şi să ai abilitatea de a lucra într-un mediu rapid şi dinamic, atenţie la detalii şi capacitatea de a urma instrucţiuni. Salariul net pe care îl poate accesa o persoană pentru această poziţie este, în medie, de 600 – 800 de euro şi în prezent sunt multe poziţii deschise la nivel naţional, în Bucureşti, Târgu Mureş sau Braşov”, a explicat Ana Vişian, marketing manager, BestJobs.

Angajări 2023. Salarii de 3000 de euro pe lună. Oportunitate pentru românii fără facultate
Printre cel mai des întâlnite beneficii extrasalariale şi bonusuri specifice oferite pentru acest tip de loc de muncă sunt: prime de sărbători, decontarea transportului posibilitatea de a învăţa de la profesionişti (ucenicie).

În prezent, 675 de posturi vacante pentru poziţia de brutar sunt disponibile pe platforma BestJobs dintr-un total de 35.000 de anunţuri de angajare active. Cele mai multe anunţuri de angajare pentru această poziţie sunt în Târgu-Mureş, Bucureşti, Braşov etc.

Salariul rămâne criteriul central în selecția jobului, iar într-o piață a muncii tensionată, nu este ușor să atragi talente, mai ales în domeniile cele mai dinamice. Astfel, BestJobs extinde sprijinul acordat atât candidaților, oferindu-le informații salariale relevante, ei putând să facă o analiză completă pentru a-și determina valoarea în piață

Angajări 2023.  Un brutar are un salariu care variază, în medie, între 600 şi 800 de euro net pe lună, după cum arată datele de la platforma de recrutare online BestJobs.

Cerințe: calități și aptitudini

Pe lângă pasiunea pentru brutărie și petrecerea timpului printre cuptoare și aluaturi, un bun brutar trebuie să aibă spirit de echipă, să poată lucra sub presiune sau contra cronometru. Iată care sunt și alte calități și aptitudini de care ai nevoie, pentru a deveni un brutar complet:

 • Abilități excelente de comunicare;
 • Flexibilitate;
 • Spirit de echipă;
 • Abilități solide de organizare și gestionarea timpului;
 • Rezistență fizică;
 • Atenție la detalii;
 • Capacitatea de  a lucra într-un mediu de lucru stresant;
 • Precizie;
 • Creativitate;
 • Coordonare mână-ochi excelente;
 • Răbdare;
 • Multitasking
 • Îndemânare.

Angajări 2023. Aproape 1000 de românu au făcut cursuri de bucătar/ajutor de bucătar

Peste 13.300 de persoane au participat la programele de formare profesională organizate prin intermediul centrelor regionale de formare profesională a adulţilor şi centrelor proprii din cadrul agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, în primul semestru al anului.

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), din totalul celor 13.321 de persoane, 12.083 sunt şomeri, iar 960 fac parte din categoria celor care nu beneficiază de gratuitate, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Angajări 2023: Salarii de peste 2000 de euro, te angajează pe loc dacă eşti inginer chiar cu puţină experienţă
De asemenea, 179 de persoane sunt beneficiare de servicii gratuite, altele decât şomerii, 22 persoane sunt beneficiare de servicii gratuite de evaluare a competenţelor, în timp ce 77 de persoane beneficiază de formare la locul de muncă prin programe de ucenicie.

În perioada de referinţă, au fost organizate 783 de programe de formare profesională gratuite, dintre care 527 de programe de calificare/recalificare, 171 de programe de iniţiere, perfecţionare sau specializare, precum şi 85 de programe de competenţe cheie/transversale. Potrivit sursei citate, ca nivel de studii, 56,75% dintre participanţii la cursurile de formare profesională erau de nivel profesional, liceal sau postliceal, 28,22% aveau studii gimnaziale, 8,57% studii superioare, iar 6,46% aveau mai puţin de opt clase.

Principalele meserii/ocupaţii, în funcţie de numărul de participanţi, pentru care s-au organizat programele de formare profesională gratuite pentru şomeri în perioada ianuarie – iunie 2023, sunt: lucrător comercial (2.140); agent de securitate (781); competenţe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere (708); ajutor bucătar (645); operator introducere, prelucrare, validare date (577); îngrijitor spaţii verzi (564); bucătar (440); competenţe de comunicare în limba română (435); frizer (383); referent resurse umane (325).

Ajutor de brutar vs. brutar

Iată care sunt etapele pe care le ai de parcurs pentru a deveni un brutar profesionist:

Ajutor de brutar: aceasta este o poziție entry-level, care nu necesită experiență anterioară în domeniu sau studii de specialitate. Principalele responsabilități ale unui ajutor de brutar sunt: asistarea brutarului la prepararea produselor, pregătirea ingredientelor necesare (spălat, cântărit, tăiat), curățarea ustensilelor pentru gătit și a bucătăriei conform standardelor de siguranță alimentară, verificarea datelor de expirare a produselor, depozitarea și păstrarea alimentelor în siguranță și servirea clienților cu produsele dorite. În timp și cu ceva experiență, ajutorul de brutar poate avansa în poziția de brutar.
Brutar: este cineva care are experiență de minim un an în domeniul brutăriei sau a urmat cursuri de specialitate. În brutăriile mai mici, din lipsă de personal, brutarii pot prelua din atribuțiile unui ajutor de brutar. Însă, în brutăriile mari sau cele de lux, fișa de post a unui brutar include doar următoarele responsabilități: crearea și îmbunătățirea rețetelor, măsurarea și mixarea ingredientelor, utilizarea cuptoarelor, dar și a altor echipamente pentru a prepara și decora produsele. Brutarul se asigură și că ingredientele îndeplinesc standardele necesare, iar produsul finit este în conformitate cu așteptările clienților, dar și a normelor impuse de lege.