Angajări 2023. Românii se văd nevoiți să își ia al doilea job pentru a face față scumpirilor

Sondaj din piața muncii: Peste 40% dintre angajați spun că își suplimentează veniturile lunare printr-un al doilea job.

17 mai 2023, 20:02
Angajări 2023. Românii se văd nevoiți să își ia al doilea job pentru a face față scumpirilor

Românii se confruntă cu scumpiri din ce în ce mai mari și astfel sunt nevoiți să își ia un al doilea job. Citește mai multe despre această situație în articolul nostru.

Un sondaj realizat de eJobs România arată că românii se confruntă cu o situație dificilă din cauza scumpirilor, fiind nevoiți să își ia al doilea job pentru a-și suplimenta veniturile. Conform sondajului, 44,5% dintre respondenți au nevoie de un job suplimentar pentru a face față cheltuielilor din fiecare lună.

Motivul principal pentru care românii își iau un al doilea job este acela de a avea câștiguri financiare mai mari, iar aproape 6 din 10 respondenți (58%) nu câștigă suficient de mult de la jobul principal pentru a-și acoperi cheltuielile. Alte motive invocate pentru a lua un al doilea job sunt achiziționarea de bunuri sau servicii importante, dorința de a schimba domeniul de activitate sau pentru a câștiga mai mult în perioada de început a carierei.

Angajări 2023. Sunt puse la bătaie mii de joburi. Salarii foarte atractive și pentru cei cu zero experienţă

Conform sondajului, mai mult de jumătate dintre respondenți (56,8%) au declarat că al doilea job este într-un domeniu complet diferit de cel al primului, dar și că un procent impresionat de 73% se simt capabili să lucreze în două locuri pe termen lung. 9,6% dintre respondenți ar putea lucra în două locuri cel mult 6 luni, în timp ce 17,4% consideră că ar fi dispus să facă o astfel de concesie pentru maximum un an.

Cu toate acestea, oamenii sunt conștienți că, dacă nu ar putea lucra de acasă, ar fi imposibil să aibă două joburi, iar 21,1% spun că nu există niciun motiv care i-ar putea face să rămână doar cu un singur job.

Românii se gândesc să își ia al doilea job pentru a-și suplimenta veniturile
Potrivit sondajului eJobs România, un număr semnificativ de angajați cu un singur loc de muncă se gândesc să își ia un al doilea job pentru a-și suplimenta veniturile. Aproximativ 40,8% dintre respondenți spun că vor aplica pentru un al doilea job în perioada următoare, în timp ce 34% consideră că ar avea nevoie de o suplimentare a veniturilor, dar nu știu dacă ar putea face față volumului crescut de muncă.

Gata cu dezmăţul bugetar. Încep concedierile, se îngheaţă angajările şi se sistează achiziţiile, ordonanţa austerităţii a apărut în Monitor

Lipsa banilor este o problemă majoră pentru români, iar acesta este motivul principal pentru care mulți se văd nevoiți să își ia un al doilea job. În timp ce unii aleg să lucreze în două locuri concomitent, alții preferă să își păstreze timpul liber pentru weekend și să lucreze doar atunci. Indiferent de opțiune, situația economică din România îi determină pe mulți să ia măsuri extreme pentru a-și asigura supraviețuirea financiară.