Angajări 2025. Aproape 80.000 de locuri de muncă rămân neocupate, iar țara apelează atât la șomeri, cât și la forța de muncă din străinătate pentru a face față cerințelor industriei, potrivit The Guardian.
Pe fațada tavernei Karyatis, aflată într-o piațetă cu palmieri și plante decorative, sub Acropole, anunțul spune totul: „Angajăm personal – bucătari, ospătari, personal de bucătărie.”
Având în vedere numărul record de turiști așteptați vara aceasta în Atena, proprietarii restaurantului nu vor să riște nimic. „Este din ce în ce mai greu să găsim angajați. Turismul este cu siguranță în creștere, dar în ultima vreme grecii preferă să lucreze în birouri, de la 9 la 5, în locuri de muncă ce nu presupun ore de noapte sau lucrul în weekend”, spune Dimitris Stathokostopoulos, care conduce localul împreună cu fratele său.
Pe măsură ce numărătoarea inversă până la începutul în forță al sezonului continuă, căutarea de personal pentru a menține industria pe linia de plutire a căpătat o urgență neașteptată. Grecia poate fi una dintre cele mai populare destinații din Europa, însă forța de muncă este insuficientă.
Citește și
Angajări 2025. Lipsa de personal este atât de mare încât, cu doar câteva săptămâni înainte ca turiștii să înceapă să sosească, se estimează că aproximativ 80.000 de posturi trebuie ocupate în sectorul alimentar și hotelier – coloana vertebrală a unei industrii care, reprezentând 25% din PIB, este motorul economiei elene.
Stathokostopoulos nu este singurul antreprenor care se confruntă cu dificultăți în a găsi angajați pentru a face față cererii în taverna populară, în ceea ce se anunță a fi cea mai aglomerată perioadă a anului.
La nivel național, hotelierii se află într-o cursă pentru a găsi recepționeri, femei de serviciu, salvamari, portari, ospătari și bucătari. Pe insulele foarte căutate precum Creta și Rodos, s-au înmulțit relatările despre hotelieri care își „răpesc” angajații unii altora, promițând salarii mai mari și condiții de muncă mai bune.
„Este parțial o moștenire a pandemiei de Covid-19, care s-a resimțit în toată Europa, dar în Grecia problema este deosebit de acută”, a declarat Giorgos Hotzoglou, președintele Federației Panhelenice a Lucrătorilor din Alimentație Publică și Turism (POEET).
Angajări 2025. Se oferă salarii de 7.000 de lei „în mână”, nu se cere facultate!
„Ceea ce vedem este o lipsă fără precedent de lucrători calificați și cu experiență, mai ales în industria hotelieră și alimentară, ca urmare a exodului de angajați din perioada lockdown-ului. Mulți nu s-au mai întors. Drept urmare, se estimează că este nevoie acum de aproximativ 80.000 de angajați”, a mai declarat președintele Federației Panhelenice a Lucrătorilor din Alimentație Publică și Turism.
Grecia a început deja să recruteze activ din străinătate, organizând târguri de joburi în Germania, Olanda și Marea Britanie. În afară de străini, se speră că și grecii plecați în timpul crizei financiare se vor întoarce.
Companiile mici și foarte mici din România – cele cu maximum 10 angajați – ies în evidență printr-un ritm surprinzător de activitate pe piața muncii. În primele patru luni ale acestui an, aceste firme au publicat peste 28.000 de oferte de muncă, cu 10% mai multe față de aceeași perioadă din 2024.
„Este foarte interesant că, deși în ansamblu vedem o plafonare a numărului de joburi disponibile, în cazul companiilor mici și foarte mici vorbim de o creștere semnificativă. Este vorba în special de start-up-uri și afaceri locale care, chiar dacă nu angajează în masă, contribuie la această creștere prin numărul mare de firme care își lărgesc echipele”, explică Bogdan Badea, CEO eJobs, platformă de recrutare online.
Cine angajează și unde?
Cele mai multe anunțuri de angajare vin din București, capitala generează aproape jumătate (50%) din totalul locurilor de muncă postate de firmele mici. Urmează centre economice precum Cluj, Iași, Oradea, Timișoara și Bacău, orașe unde spiritul antreprenorial este tot mai vizibil.
În mod surprinzător, luna martie a fost cea mai activă până acum, cu 8.000 de joburi postate doar în acea lună, ceea ce sugerează că firmele mici și-au făcut planurile de extindere devreme în 2025, în ciuda modificărilor fiscale de la finalul anului trecut.
Ce tipuri de joburi se oferă?
Companiile mici caută, în principal, angajați entry-level (0-2 ani de experiență) sau chiar fără experiență. Asta le face atractive pentru tinerii aflați la început de drum sau pentru cei care vor să se reprofileze. Se caută:
Un alt aspect interesant este că aceste companii sunt mai deschise către joburile part-time, chiar dacă nu mai beneficiază de aceleași avantaje fiscale ca în trecut. Ele sunt, de asemenea, mai flexibile și în privința muncii de la distanță – peste 2.100 de joburi au fost remote, iar 2.300 au fost pentru poziții în străinătate.
Firmele mici pun accent pe creșterea echipelor de vânzări, iar acest trend este valabil la nivelul întregii piețe. Pe lângă sales, se mai caută angajați în logistică, administrativ și servicii clienți, semn că aceste companii se concentrează pe dezvoltarea relației cu clientul și eficiența operațională.
Deși nu angajează în masă, companiile mici și foarte mici devin un motor important al pieței muncii. În spatele cifrelor stă o realitate optimistă: antreprenori locali care aleg să investească în oameni și să își dezvolte afacerea pas cu pas.