Angajările din învăţământ vor fi deblocate. Dascălii, care ameninţă cu greva generală, primii exceptaţi dintre bugetari

Ordonanţa austerităţii, adopătată săptămâna trecută de Guvern, a îngheţat angajările la stat, dar Educaţia, care ameninţă cu grevă generală, şi Sănătate, au fost exceptate în actul normativ apărut în Monitorul Oficial.

16 mai 2023, 18:33
Angajările din învăţământ vor fi deblocate. Dascălii, care ameninţă cu greva generală, primii exceptaţi dintre bugetari

Cadrele didactice, în totalitatea lor, fie profesori, educatori, suplinitori, auxiliari sau alţi angajaţi din învăţământ nu vor mai fi afectate de ordonanța 80/2022, care a suspendat temporar și angajările din învățământ. Ordonanța urmează să fie votată în Parlament, aflându-se în acest moment pe agenda Camerei Deputaților.

Începând cu 1 iulie 2022 și până la 31 decembrie 2022, posturile din sectorul bugetar au fost blocate, iar concursurile pentru ocuparea posturilor vacante și temporar vacante din școală au fost suspendate.

Angajații din educație anunță greva generală în 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment. ”Facem apel la părinți să țină copiii acasă!”
Anul școlar/universitar 2023-2224 va debuta la 1 septembrie, respectiv la 1 octombrie. Astfel, Guvernul Ciucă/Ciolacu este nevoit să asigure buna desfășurare a procesului de învăţământ , cum reiese din motivarea ordonanței, care ia în considerare că „în situația în care nu poate fi asigurat personalul necesar pentru buna desfășurare a procesului de învățământ ar fi afectat iremediabil dreptul la educație al beneficiarilor direcți”.

Topul bugetarilor, condus de cadrele didactice

O altă motivație este mobilitatea atât a elevilor, cât și a profesorilor. Practic, din motive economice și sociale, nici o școală nu poate să prevadă în termeni rezonabili necesitățile de personal pe termen lung.

Ligia Deca, prima reacție după anunțul sindicatelor din Educație privind declanșarea grevei generale: Nu cred că ar trebui pus în pericol anul școlar. Vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile UPDATE

Modificările privesc strict școala, celelalte posturi bugetare nefăcând obiectul acestei derogări. În acest moment, numărul bugetarilor din România trece de 1,2 milioane. Topul bugetarilor este condus de cadrele didactice, apoi urmează angajații Ministerului de Interne, administrația publică locală și centrală și angajații sistemului sanitar.

Angajările nu sunt îngheţate în învăţământ

Astfel, printr-un memorandum inițiat de Ministerul Educației, aprobat în ședință de Guvern, se poate aproba organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare, nedidactice, precum și a posturilor de conducere vacante, sau temporar vacante din instituțiile de învățământ preuniversitar și cele de învăţământ superior.

Concursurile vor fi organizate de Inspectoratele școlare, conform cererilor unităților de învățământ.

Citiți AICI textul integral al modificărilor Ordonanței 80/2022.

ORODNANTA-80-2022