Angajații actuali, avertizați de specialiști: „Nu vă bazați doar pe pensia de la stat”. Cum ar trebui să își asigure tinerii bătrâneți liniștite

Pensiile din România au ajuns un adevărat subiect tabu. Pentru a le finanța, Guvernul s-a împrumutat excesiv, în condițiile în care piața muncii, emigrarea, sporul natural negativ și creșterea numărului de pensionari pun presiune și mai mare pe bugetul țării.

24 feb. 2024, 12:37
Angajații actuali, avertizați de specialiști: „Nu vă bazați doar pe pensia de la stat”. Cum ar trebui să își asigure tinerii bătrâneți liniștite
Angajații actuali, avertizați de specialiști: „Nu vă bazați doar pe pensia de la stat”. Cum ar trebui să își asigure tinerii bătrâneți liniștite

În timp ce unii specialiști susțin că sistemul public de pensii ar putea intra în colaps peste 20-30 de ani, alții sunt de părere că acesta este chiar un scenariu prea optimist pentru realitatea din prezent.

Citește și: Proiect de lege legat de pensii, cine le-ar putea pierde definitiv: „Gestul de care societatea are nevoie pentru a avea încredere în statul român”

Tinerii sunt avertizați să își facă rezerve pentru pensie

În aceste condiții, tinerii și persoanele mature active pe piața muncii din România ar face bine dacă și-ar regândi fondurile de rezervă din Pilonul 1 și Pilonul 2 de pensii. Pilonul 1 este cel al pensiilor de stat, iar Pilonul 2, al banilor de pensie, administrați privat.

Din cota de 25% din salariul brut alocată asigurărilor sociale, 21,25% se duc către Pilonul 1, iar 3,75%, către Pilonul 2. Contribuțiile la ambele piloane sunt obligatorii pentru o mare parte a populației active, în funcție de anul nașterii.

Administrarea privată a banilor din Pilonul 2 a avut, anul trecut, randamente între 16,6% și peste 19% la șapte din fondurile active în piață, după cum arată datele Antena 3 CNN. Fondurile investesc, de regulă, în titluri de stat și acțiuni la bursă.

Totuși, situația pensiilor actuale nu îndeamnă la optimism pentru că banii care intră în Pilonul 1, incomparabil mai mulți, se duc pe plata celor pensionați deja.

În aceste condiții, toți românii care muncesc și speră să prindă pensia trebuie să știe câteva informații esențiale:

  • în România, vârsta de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, dar simpla împlinire a acestor vârste nu este suficientă să pentru a beneficia de pensie;
  • stagiul minim de cotizare este de 15 ani pentru a putea beneficia de pensie de stat, în valoare de 1.281 de lei.
  • există și opțiunea Pilonului 3, neobligatoriu. În acest fond, românii investesc bani din propriul buzunar, în mod voluntar, dar nu pot duce în Pilonul 3 mai mult de 15% din veniturile brute. Pentru a beneficia de banii din Pilonul 3, este necesar să aveți cel puțin 90 de contribuții lunare și vârsta minimă de 60 de ani.

Anul trecut, Pilonul 3 a înregistrat un număr record de noi clienți, ajungând la 710.000 de participanți. Suma în administrare se apropie deja de un miliard de euro. Banii pe care i-ați putea obține de aici vor fi primiți fie ca plată unică, fie pe durata a cinci ani, în tranșe egale.

Avertismentul specialiștilor este că pensiile nu trebuie asociate cu bătrânețea și că pensia de la stat nu va fi suficientă pentru un trai decent la bătrânețe. Specialiștii susțin că, cu cât oamenii încep mai devreme să își pună bani deoparte, cu atât își vor crește șansele la o bătrânețe mai liniștită.

Citește și: Pensii 2024. Peste 1,5 milioane de bunici nu vor primi pensii majorate în septembrie