Pensii 2024. Peste 1,5 milioane de bunici nu vor primi pensii majorate în septembrie

Conform legii pensiilor, nu toți seniorii vor primi a doua majorare și se schimbă și regulile şi pentru indexarea de anii viitori.

21 feb. 2024, 20:46
Pensii 2024. Peste 1,5 milioane de bunici nu vor primi pensii majorate în septembrie

Pensii 2024. Se fac ultimii pași pentru marea recalculare a dosarelor de pensii. Casa Națională poartă discuții pentru contractarea sistemului informatic. După încheierea procesului de digitalizare, cele aproape 5 milioane de dosare vor fi recalculate, iar în septembrie românii vor primi noile pensii.

Proiect de lege legat de pensii, cine le-ar putea pierde definitiv: „Gestul de care societatea are nevoie pentru a avea încredere în statul român”

Normele de aplicare vor rămâne în transparenta pana pe data de 25 februarie. Ulterior acestea vor fi adoptate si după publicarea lor în Monitorul Oficial, Casa de Pensii poate semna contractul pentru sistemul informatic.

După acest pas, toți agajații de la casele teritoriale de pensii vor fi instruiți, iar după finalizarea etapei de evaluare și digitalizare va începe și acest proces de recalculare.

Pensii 2024. Estimare: 1,6 milioane de pensionari rămân cu indexarea de 13,8%

Până în acest moment au fost digitalizate peste 95% dintre dosare. Din mai și până în august, românii vor primi deciziile de recalculare, iar în septembrie vor primi noile pensii.

Citeşte şi: Sebastian Burduja, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei. S-au încheiat negocierile în coaliție privind împărțirea candidaților la alegerile locale

Pensii 2024. Sunt aproximativ 3 milioane de români care vor primi această a doua majorare. Cei care nu primesc a doua majorare vor primi poate majorări mai mici în următorii ani, pentru că indexarea cu rata inflatiei se va face la procentul recalculat.  Conform estimărilor, aproximativ 3 milioane de români primesc a doua majorare iar aproximativ 1,6 milioane de români rămân cu indexarea de 13,8%.

Dacă în momentul în care pensia va fi recalculată și procentul va fi mai mic, se va menține cunatumul aflat în plată în aceste momente, astfel încât pensia să nu scadă, însă indexarea cu inflația de anul viitor se va face la acel procent recalculat.

Pensii 2024. Nouă formulă de calcul

Este VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate reprezintă punctajul contribuției.

Pensii 2024. Punctele de stabilitate

Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 ş.a.m.d.

Ce bani iei pentru grupele de muncă?
a) 0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;

b) 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii.