Angajaţii care primesc bani în plus la salariu de la 1 mai. Este obligatoriu să apară în contractul de muncă

Sunt veşti bune pentru angajaţii care nu lucrează de la sediul angajatorului. Aceştia vor primi o serie de beneficii de la 1 mai.

18 apr. 2022, 18:26
Angajaţii care primesc bani în plus la salariu de la 1 mai. Este obligatoriu să apară în contractul de muncă

Angajaţii care primesc bani în plus la salariu de la 1 mai. Este vorba despre cei care nu lucrează la sediul angajatorului. Potrivit legii 72/2022, această categorie de angajaţi vor beneficia de o serie de beneficii precum prestaţii suplimentare în bani sau bunuri în natură, considerate venituri de natură salarială, ce intră în baza de calcul a tutoror taxelor salariale.

Angajaţii care primesc bani în plus la salariu de la 1 mai

Legea intră în vigoare de la 1 mai şi prevede şi amnistia pentru obligaţiile fiscale rezultate din reîncadrarea diurnelor în venituri salariale.

Citeşte şi Sute de angajaţi din România rămân fără loc de muncă înainte de Paşte

„Legea 72/2022 este, în mare parte, rezultatul efortului profesioniştilor din domeniul fiscal care au analizat cu atenţie diferenţele de tratament fiscal dintre sumele acordate salariaţilor mobili care se deplasează  în interesul companiei şi sumele acordate salariaţilor delegaţi.

Această iniţiativă de modificare legislativă a pornit în urma verificărilor fiscale realizate de autorităţi în cadrul companiilor din domeniul transporturilor, în cazul cărora inspectorii au considerat că şoferii sunt salariaţi mobili şi nu sunt îndreptăţiţi să primească indemnizaţie de delegare sau detaşare neimpozabilă, ci sunt în drept să primească prestaţii suplimentare acordate în baza unei clauze de mobilitate, sume ce până acum intrau în baza de calcul a tutoror taxelor salariale.

Începand cu 1 mai 2022, nici aceste prestaţii suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate nu mai sunt taxabile în limita plafonului stabilit de lege, cu condiţia ca deplasările salariaţilor să fie efectuate în afara localităţii, în ţară sau în străinătate.

În prezent, există un vid legislativ în ceea ce priveşte criteriile de determinare a prestaţiilor suplimentare care intră în calculul plafonului neimpozabil în cazul salariaţilor mobili”, a explicat Luminiţa Obaciu, Payroll Partner, Soter & Partners.

În cazul angajaţilor care nu lucrează la sediul angajatorului este obligatorie introducerea clauzei de mobilitate în contractul individual de muncă. Această categorie de salariaţi primeşte de la 1 mai prestaţii suplimentare în bani sau bunuri în natură, considerate venituri de natură salarială, ce intră în baza de calcul a tutoror taxelor salariale.

Printre românii care nu lucrează la sediul angajatorului sunt angajaţii din sectorul transporturilor, construcţiilor sau achiziţiilor.

Conform datelor Eurostat, doar în anul 2020, 10,8 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani lucrau în domeniul transporturilor la nivel european, existând în medie 29 de astfel de lucrători la mia de locuitori.

Citeşte şi Mutare spectaculoasă a lui Ion Ţiriac. Detalii de ultimă oră: este afacerea momentului în România