Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit salariile restante pentru luna septembrie

Angajaţii de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit salariile restante pentru luna septembrie, iar conducerea sindicatului negociază cu muncitorii aflaţi în greva foamei, pentru a-i determina să renunţe la protest, transmite Mediafax.

RomaniaTV.net
15 nov. 2012, 09:20
Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit salariile restante pentru luna septembrie

Preşedintele interimar al Sindicatului Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat că salariile pentru luna septembrie au fost virate pe cardurile muncitorilor, spunând că speră ca până la sfârşitul lui noiembrie oamenii să primească şi banii pentru luna octombrie.

„Banii pentru luna septembrie au început să intre pe cardurile salariaţilor şi sperăm ca până la sfârşitul lunii să intre şi banii pentru luna octombrie, pot fi plătite drepturile aferente concediului de odihnă, s-a virat în conturile CAR-ului suma de 6 miliarde de lei. În acest moment nu sunt proteste la Oltchim şi încercăm să negociem cu cei şase grevişti ai foamei pentru a-i determina să renunţe la această formă extremă de protest, ei au spus că vor înceta greva foamei numai după o discuţie cu Victor Ponta. Încercăm să-i convingem să renunţe. A fost repornită secţia de propenoxid, urmând ca până mâine (n.r. – vineri) să mai fie repornite alte două secţii ale combinatului, polieteri şi sinteze organice, aşa că am funcţiona la sfârşit de săptămână la o capacitate de producţie de 30%”, a declarat Corneliu Cernev.

Angajaţii Oltchim au decis, miercuri, să suspende protestele după ce au fost anunţaţi că restanţele salariale pentru luna septembrie le vor fi achitate joi.

Aproximativ 300 de salariaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, în faţa pavilionului administrativ, cerând ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, anunţa miercuri, la începutul şedinţei de guvern, că restanţa salarială aferentă lunii septembrie pentru angajaţii Oltchim va fi achitată începând de joi, iar restanţele pe octombrie vor fi plătite la finele lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, precizând că vor fi repornite încă trei secţii ale combinatului.

„De mâine plătim salariile restante pe luna septembrie. De asemenea, începând de astăzi, inclusiv mâine şi luni, se repornesc încă trei secţii, urmând ca în total să fie implicaţi peste 1.200 salariaţi de la Oltchim. Noi, în cadrul negocierilor purtate sub coordonarea vicepremierului cu băncile mari creditoare, putem să asigurăm în perioada imediat următoare finanţarea repornirii activităţii la Oltchim. De asemenea, avem în vedere ca până la mijlocul lunii decembrie să ajungem la 65% din totalul capacităţii de producţie la Oltchim, urmând ca la sfârşitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie să asigurăm şi plata restanţelor pe luna octombrie, până atunci rezultând banii din primul ciclu de fabricaţie de la Oltchim”, afirma Chiţoiu.

Premierul Ponta adăuga că privatizarea Oltchim s-a convenit cu FMI în februarie, înaintea instalării actualului Guvern, iar combinatul a fost preluat cu datorii de 500 milioane euro, care, potrivit premierului, ar fi rezultat în urma unor fraude şi hoţii ale foştilor guvernanţi.

„Vreau să vă rog să-i înţelegeţi pe oameni şi să le dăm lucruri concrete referitoare la perspectiva Oltchimului. Nu cred că trebuie pedepsiţi în vreun fel sau acuzaţi oamenii de la Oltchim pentru hoţiile şi tupeul lui Blaga, Videanu, Dan Diaconescu şi toată gaşca care a căpuşat Oltchim”, declara Ponta.

Angajaţii Oltchim au protestat timp de mai multe zile şi la sfârşitul lunii august, după oprirea producţiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau să le fie achitate salariile restante, dar şi fonduri pentru reluarea producţiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai mulţi salariaţi au intrat în greva foamei. Muncitorii au renunţat la proteste după ce au primit asigurări că vor primi salariile restante pe lunile iulie şi august, precum şi bonurile de masă aferente, dar şi după ce au fost anunţaţi că va fi repornită producţia.

Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată, la începutul lunii octombrie, la instalaţia de electroliză cu membrană, reprezentanţii companiei spunând atunci că urmează să fie repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur.

În 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, afirma că deocamdată funcţionează 25-30 la sută din combinatul Oltchim, adică lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60 la sută.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.