Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de condiţiile de muncă

Angajaţii din penitenciare ameninţă cu acţiuni de protest dacă nu vor fi îmbunătăţite condiţiile de lucru, reclamând că lipsesc cele mai elementare dotări, cum ar fi mijloacele de imobilizare şi atenţionând că numărul insuficient de personal reprezintă un risc major pentru siguranţa unităţilor.
Romania TV
08 ian. 2014, 13:29
Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste, nemulţumiţi de condiţiile de muncă

Sistemul penitenciar este cronic subfinanţat, lipsesc cele mai elementare dotări, iar condiţiile din penitenciare sunt în continuare – în pofida angajamentelor politice – cele pentru care România a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în aceste condiţii desfăşurându-şi activitatea întreg personalul”, informează Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Federaţia solicită Guvernului alocarea urgentă a fondurilor necesare investiţiilor în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, conform celor asumate prin Acordurile Colective şi raportat la asigurarea unor condiţii cel puţin decente pentru personalul din penitenciare.

„Rapoartele asupra stării de sănătate a personalului dezvăluie situaţia dramatică şi evidenţiază nevoia de a interveni rapid pentru a fi respectate normele privind sănătatea la locul de muncă„, susţin reprezentanţii FSANP.

Aceştia precizează că există situaţii în care peste 50 la sută din personalul unui penitenciar suferă de boli cauzate de mediul de lucru, printre acestea fiind bolile cardiovasculare, afecţiunile neurologice, bolile cronice pulmonare, afecţiunile dermatologice, afecţiunile gastrice şi hepatice.

Potrivit FSANP, cauza acestei situaţii este „lipsa de interes”, în condiţiile în care un fond de 15 la sută din bugetul penitenciarelor ar trebui asigurat pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru.

Totodată, reprezentanţii FSANP atrag atenţia că 14 penitenciare din cele 45 au, conform rapoartelor oficiale, posibilitatea tehnică de a efectua corespunzător controlul accesului în penitenciar, restul aparaturii fiind nefuncţională.

„Un risc major pentru siguranţa locurilor de deţinere îl reprezintă lipsa personalului, cele peste 300.000 de ore lucrate suplimentar şi neacordate fiind numai o parte a efortului depus. Lipsesc dotări elementare precum mijloacele de imobilizare, iar uniforme pentru personal au fost achiziţionate şi distribuite ultima dată acum şapte ani. Şi acestea sunt numai o mică parte a problemelor cu care ne confruntăm”, potrivit sursei citate.

FSANP a mai arătat că mai puţin de 100 de lei pe lună sunt alocaţi, conform bugetului ANP, pentru reparaţii curente la nivelul unui penitenciar.

„Banii pentru utilităţi şi cheltuieli de funcţionare se speră că vor fi asiguraţi cu prilejul viitoarelor rectificări, iar situaţii de genul celor în care s-a dispus paza la transformatoarele de energie electrică, pentru ca acestea să nu fie oprite de către furnizor, sperăm să fie eliminate”, susţin sindicaliştii.

Ei spun că dacă Guvernul continuă să-şi ignore obligaţia de a îmbunătăţi condiţiile de lucru în penitenciare şi de a asigura condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţii, începând cu luna februarie vor fi iniţiate acţiuni de protest şi vor fi notificate organismele internaţionale cu privire la sabotarea de către Guvern a actului de justiţie prin „incapacitarea intenţionată a sistemului penitenciar”.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Țara unde s-a descoperit cel mai mare zăcământ de aur, argint și cupru din ultimele decenii. Viața oamenilor se va schimba
Capital.ro
Ilegal în orice bloc din România. Vecinii te vor reclama la Primărie și asociația de proprietari. 500 lei amendă
Playtech.ro
Cum să-i pui poprire pe conturi și proprietăți unui prieten care refuză să-ți dea banii înapoi!
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Sharon Osbourne regretă că a luat Ozempic pentru slăbit: „Am mers prea departe. Nu mai pot face multe operații pe față”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cetatea din Apuseni care ascunde un blestem vechi de secole. Misterul tunelului ascuns
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela Iliescu, în lacrimi la botezul micuței Miray: „Mi se face pielea de găină!”. Surpriza de care a avut parte cuplul
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu trezește România. A dat alerta națională azi, 15 mai: Se vrea pe modelul Iohannis
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Angajări la stat pe salarii de 5.000 de euro net! Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce facultate din România le asigură studenților un loc de muncă încă din al doilea an