Angajații din Sănătate amenință cu greva generală și fac protest din 1 februarie. Sindicaliștii cer o creştere medie a veniturilor cu 30%

Trei sute de reprezentanţi ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară sunt aşteptaţi să protesteze, joi, în faţa Ministerului Muncii, după ce organizaţia sindicală a notificat deja Guvernul privind declanşarea grevei generale. Sindicaliştii de la SANITAS vor protesta, tot joi, la Ministerul Sănătăţii.

01 feb. 2024, 09:48
Angajații din Sănătate amenință cu greva generală și fac protest din 1 februarie. Sindicaliștii cer o creştere medie a veniturilor cu 30%

Federația „Solidaritatea Sanitară” a notificat Guvernul cu privire la intenția declanșării grevei împotriva politicii sociale și economice a Guvernului la nivelul sectorului Sănătate.

”Notificarea are la bază încălcarea prevederilor și principiilor stabilite de Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate prin adoptarea OUG nr. 115/2023.

Din acest moment Guvernul are la dispoziție 10 zile pentru a evita declararea grevei la nivelul acestui sector. Ca o consecință a Notificării, legea obligă Guvernul să negocieze cu Federația „Solidaritatea Sanitară” (ceea ce a evitat în mod ostentativ, pentru a încerca ruptura înțelegerii cu cealaltă federație sindicală reprezentativă) și să afișeze pe site-ul oficial această sesizare. După scurgerea celor 10 zile putem declara o grevă generală în sectorul sanitar, decizia în acest sens depinzând de atitudinea Guvernului în cadrul negocierilor și de analizele de oportunitate”, se arată într-un comunicat al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Citește și: EXCLUSIV | Alexandru Rafila, despre creșterea îngrijorătoare a cazurilor de gripă din România: ”Avem șase decese de gripă într-o săptămână. Sunt multe virusuri care produc infecții”

Sindicaliștii susțin că revendicările lor sunt legate de drepturile care au fost suspendate în special prin OUG nr. 115/2023 și legea nr. nr. 296/2023, ele vizând în primul rând acordarea drepturilor privitoare la asigurarea continuității serviciilor medicale.

”În discuție sunt drepturi salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017 cum ar fi:
• Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de salariați.
• Calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie/ brut pe țară garantat în plată
• Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariului minim pe economie.
• Plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.
• Acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță pentru toate categoriile profesionale.
• Adoptarea noii legi a salarizării în forma negociată”.

Citește și: Gripa face ravagii în România! Ministrul Sănătății, aruncă bomba: „Se pune problema unei situaţii de tip epidemic”

”Acest set de revendicări face parte din revendicările generale ale întregului protest convenit de cele două federații reprezentative la nivel de sector, totalul drepturilor neacordate corespunzând unei creșteri medii a veniturilor salariale de cel puțin 30%. Aceste solicitări le completează pe cele privind creșterea salariilor de bază cu cel puțin 25%, privind măsurile menite să determine creșterea calității vieții profesionale și cele privitoare la anexele la contractul colectiv de muncă la nivel de sector ce trebuie finalizate”, au mai transmis sindicaliștii Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Sindicaliștii Federației „Solidaritatea Sanitară” au anunțat că joi, de la ora 10:00, vor protesta în fața Ministerului Muncii peste 300 de reprezentanți ai Federației și amenință cu declanșarea grevei generale.

Nr_B9_31_01_2024_Guvern_PM_Notificare_Grevă

 

Tot joi, sindicaliştii de la SANITAS vor protesta la Ministerul Sănătăţii între orele 11.00 şi 13.00.

„80 % dintre angajatii din sistemul sanitar lucrează pe un salariu sub venitul mediu la nivel național. Majoritatea sunt situați aproape de salariul minim pe economie”, a declarat recent Iulian Pope,prim-vicepresedinte Federatia Sanitas.