Angajații din Sănătate au pichetat ministerele Sănătăţii şi Muncii și amenință cu greva generală în spitale și blocarea întregului sistem de sănătate

Proteste de amploare în Capitală. Angajații din sănătate au pichetat joi două ministere cheie. Aceștia își strigă nemultumirile și amenință cu greva generală în spitale și blocajul întregului sistem de sănătate.

08 feb. 2024, 15:14
Angajații din Sănătate au pichetat ministerele Sănătăţii şi Muncii și amenință cu greva generală în spitale și blocarea întregului sistem de sănătate

Sute de reprezentanţi ai Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” au protestat, joi, în faţa Ministerului Sănătăţii şi ulterior la Ministerul Muncii, nemulţumiţi de rezultatul negocierilor cu Guvernul privind creşterile salariale. Ei afirmă că angajaţii din sănătate vor beneficia, în medie, de o creştere cu doar 13,9% a veniturilor salariale, astfel că sindicaliştii continuă acţiunile de protest premergătoare grevei generale.

Citește și: Medicii de familie, disperați din cauza soft-ului de la Casa de Asigurări de Sănătate, care este defect. ”Ce-am făcut oare rău pe lumea asta?”

Sindicaliştii afirmă că nemulţumirea membrilor Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” este accentuată de atitudinea de care Guvernul a dat dovadă la negocierea de luni.

”În cadrul acelei întâlniri reprezentanţii FSSR au constatat că oferta Guvernului nu doar că este insuficientă raportat la aşteptările legitime ale angajaţilor din sănătate (exprimate prin revendicări), ci şi lipsită de onestitate. Astfel, deşi anterior Guvernul a anunţat public intenţia unei creşteri cu 20% (pentru întreg anul 2024) a anvelopei salariale/fondului de salarii (care ar însemna, în medie, o creştere cu 20% a veniturilor salariale), la întâlnirea din 5 februarie ne-au comunicat că «s-au înţeles» să crească doar salariile de bază cu 20% (care înseamnă că angajaţii din sănătate vor beneficia, în medie, de o creştere cu doar 13,9% a veniturilor salariale), refuzând aplicarea creşterilor asupra tuturor drepturilor salariale”, susţin aceştia.

Citește și: Malaria face ravagii în România! Care sunt simptomele bolii care a ucis-o pe fina lui Emil Boc. Medicul Adrian Marinescu: ”Ne pot pune viața în pericol”

Potrivit reprezentanţilor federaţiei, un astfel de comportament poate fi explicat fie prin faptul că Guvernul nu înţelege conceptele pe care le utilizează în spaţiul public, fie că este de rea credinţă. După ce reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” le-au explicat reprezentanţilor Guvernului sensul ofertei publice iniţiale, încercând să pornească negocierile salariale de la acest nivel, oficialii guvernamentali şi-au menţinut intenţia de-a legifera o creştere medie a veniturilor salariale de doar 13,9% pentru întregul an 2024.

”Acest joc de-a alba-neagra, în care adevăratele intenţii sunt ascunse de aparenţe menite să genereze angajaţilor din sănătate iluzia unor creşteri salariale mai mari decât în realitate, va deveni lesne vizibil tuturor angajaţilor din sănătate în următoarele zile, odată cu aplicarea creşterii salariilor de bază cu 5% (prima tranşă a creşterii din cei 20% pentru anul 2024): aceştia vor constata că creşterea reală a veniturilor salariale medii este de doar 3,4% în loc de 5%. Faptul că acest comportament lipsit de onestitate faţă de angajaţii din sănătate, care trădează lipsa de respect la adresa lor, a fost dublat de refuzul onorării angajamentelor pe care Guvernul le-a asumat public în cadrul negocierilor din anul 2023 faţă de membrii Federaţiei «Solidaritatea Sanitară» şi de absenţa dorinţei de-a satisface restul revendicărilor, a determinat decizia Federaţiei «Solidaritatea Sanitară» de a continua programul de proteste aşa cum a fost stabilit”, arată ei.