Angajații Euronews sunt în grevă. Oamenii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă din cauza pierderilor finanicare

Aproximativ 100 de angajați Euronews s-au adunat joi, la Lyon, în fața sediului televiziunii, manifestându-și îngrijorarea față de viitor.

03 feb. 2023, 11:52
Angajații Euronews sunt în grevă. Oamenii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă din cauza pierderilor finanicare
Protest organizat de angajați în fața sediului Euronews

Euronews împlinește anul acesta 30 de ani de la înființare, iar în iulie 2022 a trecut sub controlul Fondului de investiții Alpac Capita, cu sediul în Portugalia, care a achiziționat 88% din acțiuni de la egipteanul Naguis Sawiris.

Citește și: Euronews România, televiziune de știri de cartier! Audiență ireal de mică a postului care toacă milioane de euro din bugetul Politehnicii! Universitatea care o finanțează are mai mulți studenți decât Euronews telespectatori!

 

„De atunci, avem doar tăieri bugetare şi nu vedem dezvoltare”, spune Christelle Petrongari, delegata Sindicatului Național al Jurnaliștilor, îndemnând la mobilizare.

Noua conducere Euronews și-a luat îndatorirea de a prezenta, la finalul lunii decembrie, un plan strategic cu măsuri care să oprească pierderile. Anunțul a fost amânat pentru sfârșitul lunii februarie. Postul de televiziune a înregistrat pierderi de 160 de milioane de euro în 10 ani, iar în 2021 avea un deficit de exploatare de 13 milioane de euro și un deficit net de 20 de milioane.

Euronews difuzează știri în 15 limbi și are o redacție de 400 de jurnaliști de 30 de naționalități. În 2020 a lansat un plan social care a dus la 30 de concedieri, zece dintre acestea obligatorii, din rândul celor aproape 500 de angajați.

Citește și: 2.500 de euro în plus la salariu pentru anumite profesii. Asistenții la domiciliu vor avea parte de o creștere salarială semnificativă în 2023

Noua conducere a luat decizia de a vinde sediul de la Lyon în toamna anului trecut, motivând că este prea mare și costisitor, iar în acest moment se caută un nou sediu. Angajații se tem că redacția va fi fragmentată în mai multe birouri, în Europa, și reclamă degradarea condițiilor de muncă.

Salariații cer „să nu se delocalizeze locurile de muncă” și să nu se desființeze locuri de muncă.

„Nu dezmembrării Euronews, turnul nostru Babel”, „Păstrarea unei redacţii multilingve la Lyon!” şi „Vrem doar mijloacele de a ne face meseria: să informăm”, a fost scris pe pancartele manifestanților.