Angajaţii la stat, obligaţi să se vaccineze anti-COVID-19

Ţara africană cu 15 milioane de locuitori, Zimbabwe, a impus deja obligativitatea vaccinării pentru acces la pieţe, săli de sport, restaurante şi examene universitare

07 sept. 2021, 22:39
Angajaţii la stat, obligaţi să se vaccineze anti-COVID-19

Angajaţii la stat, obligaţi să se vaccineze anti-COVID-19. Guvernul din Zimbabwe a anunţat marţi că îi va constrânge pe funcţionarii săi, inclusiv cadrele didactice, să demisioneze în cazul în care nu se vaccinează împotriva COVID-19, relatează AFP.

Ţara africană cu 15 milioane de locuitori a impus deja obligativitatea vaccinării pentru acces la pieţe, săli de sport, restaurante şi examene universitare, iar unele companii private şi-au obligat de asemenea angajaţii să se vaccineze anti-COVID.

Măsurile au determinat indignare în rândul unor locuitori, dar şi blocaje la centrele de vaccinare, slab aprovizionate şi unde nu rareori cozile pentru o doză se formează încă de la ora 4 dimineaţa.

Descoperirea incredibilă a oamenilor de știință: COVID se modifică o dată pe săptămână, de 50% mai repede decât se credea inițial
„Dacă sunteţi angajaţi ai guvernului, pentru protecţia celorlalţi şi a celor pe care îi slujiţi, vaccinaţi-vă”, a declarat ministrul justiţiei, Ziyambi Ziyambi, pe un post de radio local.

„Dar dacă doriţi să vă prevalaţi de dreptul de a nu vă vaccina, vă puteţi da demisia”, a adăugat acesta, menţionând că măsura se va aplica şi cadrelor didactice.

În august, congresul sindicatelor din ţara africană a contestat în justiţie vaccinarea obligatorie a salariaţilor.

Coronavirus: Aproximativ 75% dintre italieni se declară în favoarea paşaportului sanitar

Aproximativ 75% dintre italieni se declară în favoarea utilizării paşaportului sanitar şi a unei extinderi mai largi a acestuia pentru a combate pandemia de COVID-19, potrivit unui sondaj publicat duminică de cotidianul La Stampa, informează AFP.

Până luna trecută, acest paşaport sanitar, denumit „green pass” în Italia, era obligatoriu doar pentru personalul medical.

Începând de la 1 septembrie, utilizarea lui obligatorie a fost extinsă la personalul din învăţământ, precum şi la pasagerii trenurilor pe distanţe lungi, ai navelor, avioanelor şi autobuzelor.

În ceea ce priveşte introducerea paşaportului sanitar pentru personalul din învăţământ, 76,1% dintre italienii chestionaţi s-au declarat în favoarea acestei măsuri, iar 21,4% împotriva ei. Totodată, 75,4% aprobă utilizarea sa în mijloacele de transport menţionate, în timp ce 21,9% se opun.

Sondajul a fost realizat de institutul Euromedia Research în data de 2 septembrie pe un eşantion de 1.000 de persoane.

Şeful guvernului italian, Mario Draghi, a anunţat săptămâna trecută că doreşte să extindă utilizarea paşaportului sanitar şi în alte sectoare de activitate.

Sectoarele vizate ar putea fi întreaga administraţie publică, toţi angajaţii din transporturi, precum şi cei din domenii care impun angajaţilor să deţină un certificat sanitar.

Veşti îmbucurătoare pentru această categorie de români vaccinaţi împotriva COVID. Mamele vaccinate pot transmite protecţie împotriva virusului prin laptele matern – STUDIU
„Angajaţii din baruri şi restaurante trebuie să fie obligaţi să se vaccineze, cu atât mai mult cu cât clienţii lor sunt obligaţi deja să facă acest lucru dacă vor să ia masa în spaţii închise”, a declarat Lino Stoppani, liderul unui sindicat din industria restaurantelor, citat de cotidianul La Stampa.

De la începutul lunii august, acest paşaport sanitar, care constă fie într-un certificat de vaccinare, fie într-o dovadă a vindecării după maladia COVID-19 sau a unui rezultat negativ la un test COVID-19, este obligatoriu în Italia pentru a lua masa în spaţiile închise ale restaurantelor sau pentru a avea acces în muzee, cinematografe şi săli de sport.

În prezent, peste 71% din populaţia italiană de peste 12 ani este vaccinată cu schemă completă. Italia, prima ţară din Europa afectată de pandemia de coronavirus, a raportat peste 129.000 de decese asociate maladiei COVID-19.