Veşti îmbucurătoare pentru această categorie de români vaccinaţi împotriva COVID. Mamele vaccinate pot transmite protecţie împotriva virusului prin laptele matern – STUDIU

Mămicile vaccinate împotriva COVID-19 pot transmite protecția împotriva virusului bebelușilor care alăptează, potrivit unui studiu publicat recent de la Universitatea din Florida.

07 sept. 2021, 13:04
Veşti îmbucurătoare pentru această categorie de români vaccinaţi împotriva COVID. Mamele vaccinate pot transmite protecţie împotriva virusului prin laptele matern – STUDIU

Veşti îmbucurătoare pentru această categorie de români vaccinaţi împotriva COVID.  Anticorpii trecuți prin laptele matern s-ar putea dovedi benefici pentru copii, au spus cercetătorii. Aceştia au adăugat că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina impactul lor.

Veşti îmbucurătoare pentru această categorie de români vaccinaţi împotriva COVID. Mamele vaccinate pot transmite protecţie împotriva virusului prin laptele matern

„O mulțime de mame, femei însărcinate, se tem să se vaccineze. Vor să facă ceea ce este mai bine pentru bebelușii lor”, a declarat dr. Josef Neu, coautor al studiului și profesor la Colegiul de Medicină UF Departamentul de Pediatrie și Divizia de Neonatologie. „Este ceva ce am vrut să știm dacă poate oferi de fapt vreun beneficiu.”

Bebelușii se nasc cu sistemele  imunitare care nu sunt pe deplin dezvoltate, a explicat Joseph Larkin III, autor principal al studiului și profesor asociat în cadrul Departamentului UF de Microbiologie și Știință Celulară.

Sunt prea firavi pentru a primi vaccinul COVID-19 și nu se pot proteja. Cu toate acestea, laptele matern este ca o cutie de instrumente utilă care poate fi modificată pentru a îmbunătăți potențialul acestei vulnerabilități.

„Laptele este o substanță dinamică. Deci, cu alte cuvinte, la ce sunt expuși bebelușul și mama în mediu, există modificări ale laptelui care corespund acestor condiții de mediu”, a spus Neu. „Și acestea pot ajuta apoi în mod intens bebelușul”. Potrivit unui comunicat de presă UF, studiul a început în decembrie, când vaccinurile COVID-19 au fost puse pentru prima dată la dispoziția lucrătorilor din domeniul sănătății și au funcționat până în martie.

Folosind subiecți voluntari, sângele și laptele matern a 21 de mame care alăptau, care lucrau în îngrijirea sănătății, nu avuseseră niciodată COVID-19 și erau eligibile pentru a fi vaccinate fie cu vaccinurile Pfizer-BioNTech, fie cu Moderna COVID-19 au fost testate de trei ori: înainte de vaccinare , după prima doză și după a doua lovitură cu finalizarea seriei.

Cercetătorii au descoperit că în laptele matern în mod specific, după a doua doză, a existat o creștere pronunțată de 100 de ori a anticorpilor imunoglobulinei A, a spus Larkin.

Pentru părinții curioși, a adăugat el, anticorpii sunt încă prezenți dacă laptele matern este înghețat și depozitat, mai degrabă decât administrat imediat unui copil.

Alte studii au arătat că anticorpii produși de femeile gravide vaccinate pentru COVID-19 sunt transferați la făt prin sângele din cordonul ombilical.

Citeşte şi: Descoperirea incredibilă a oamenilor de știință: COVID se modifică o dată pe săptămână, de 50% mai repede decât se credea inițial