Haos în fața Ministerului Sănătății: protestatarii AUR au sărit la bătaie cu jandarmii și forțează intrarea în Minister. „Stegarul dac” a fost dat jos de pompieri de pe clădire

În faţa ministerului se desfăşoară o acţiune de informare incorectă, neadevărată, care are ca şi scop scăderea conştientizării populaţiei în ceea ce priveşte utilitatea vaciinării, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, cu privire la protestul AUR organizat joi.

17 aug. 2023, 15:30
Haos în fața Ministerului Sănătății: protestatarii AUR au sărit la bătaie cu jandarmii și forțează intrarea în Minister. „Stegarul dac” a fost dat jos de pompieri de pe clădire

UPDATE: „Stegarul dac” a fost dat jos de pompieri de pe clădirea Ministerul Sănătăţii, după aproape patru ore de protest.

”Stegarul dac”, protestatarul care s-a urcat joi pe clădirea Ministerului Sănătății a fost adus la sol de pompieri și urmează să dea explicații jandarmilor pentru gestul său.

„Ajungem la măsuri extreme pentru că, din cauza presei, mesajul nostru nu ajunge la decidenți”, au fost primele cuvinte ale „stegarului dac” după ce a coborât de pe clădirea Ministerului Sănătății.

Știre inițială: 

George Simion și cei de la AUR protestează în fața Ministerului Sănătății față de legea vaccinării. Spiritele s-au încins, iar protestatarii forțează cordul de jandarmi și ar dori să intre în sediul Ministerului Sănătății.  Protestatarii ar fi aruncat cu sticle și alte obiecte în jandarmi. Spiritele s-au inflamat și mai mult în momentul în care jandarmii au încercat să extragă un protestatar agresiv din mijlocul mulțimii.

”Stegarul dac”, prezent la toate protestele din România s-a urcat pe sediul Ministerului Sănătății și încearcă să ajungă, probabil încercând să ajungă în biroul lui Alexandru Rafila. Din interiorul Ministerului Sănătății s-a deschis un geam, exact unde se află ”stegarul dac”.

Alexandru Rafila: Vaccinarea nu este şi nu va deveni obligatorie!

George Simion a declarat că nu susține că „în momentul acesta vaccinarea este obligatorie, dar nu vrem să devină obligatorie”.  „Nu susținem în momentul acesta că vaccinarea este obligatorie, dar nu vrem să devină obligatorie. Este un protest autorizat. (…) Ne raliem de fiecare dată la orice formă de protest care respinge obligativitatea. Nu mai trăim într-un sistem totalitar”, a spus George Simion.

Cât despre precizarea ministrului Sănătății că vaccinarea nu va deveni obligatorie, George Simion a spus: „Foarte bine! Să-i dea Dumnezeu minte domnului Rafila să nu facă vaccinarea obligatorie”.

Protestatarii AUR au pancarte cu mesajele: ”Vaccinare egal intoxicare”, ”Copiii noştri nu sunt cobaii voştri”. Unii manifestanţi au tricouri cu însemnul ”Frăţia Ortodoxă” şi steaguri cu tricolorul.

Ministrul Sănătății: Este o acțiune incorectă și neadevărată

În fața ministerului se desfășoară o acțiune de informare incorectă, neadevărată, care are ca și scop scăderea conștientizării populației în ceea ce privește utilitatea vaciinării, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila, cu privire la protestul AUR organizat joi.

„Am văzut niște sloganuri , eu vă asigur că majoritatea celor care sunt aici au fost vaccinați în copilărie, nu mi s-a părut că au fost intoxicați, dar cred că intoxicarea (…) se referă la intoxicarea politică și la dezvoltarea unui subiect neadevărat”, a spus Rafila.

George Simion aruncă bomba despre vaccinarea propriilor copii. ”Nu sunt un nebun cum au precizat unii, nu sunt antivaccinist”
Acesta a adăugat că acoperirea vaccinală în ultimii ani în România a scăzut „îngrijorător”. „Eu am repetat în numeroase rânduri, alți reprezentanți ai Ministerului Sănătății, parlamentari și profesioniști din sistemul de sănătate au declarat foarte clar că acest proiect nu face altceva decât să stabilească principiile funcționării unui program de vaccinare și unui acces la vaccinuri în țara noastră, mai ales că în ultimii 10-15 ani scăderea acoperiririi vaccinale în România a fost un element care este îngrijorător, a dus România dincolo de locul 100 în topul clasamentului mondial în ceea ce privește acoperirea vaccinală, suntem la multe dintre vaccinuri pe ultimul loc în Euorpa și lucrul acesta trebuie schimbat”, a precizat ministrul Sănătății.

Acesta susține că niciunul dintre principiile proiectului nu se referă la o obligativitate a vaccinării, ci spune doar că unul dintre principii este „asigurarea dreptului tuturor cetățenilor, a dreptului, nu a obligației, de a opta, a opta înseamnă chestiune opțională, pentru utilizarea vaccinurilor în vedere menținerii sănătății”.

Alexandru Rafila, mesaj clar: „Vaccinarea nu va fi obligatorie!” – Ce le transmite protestatarilor AUR
Ministerul sănătății, Alexandru Rafila, îi asigură pe cetățeni că vaccinarea nu va fi obligatorie. Acesta face declarații în urma protestului anti-vaccin din fața sediului Ministerului Sănătății.Totodată, Rafila spune că majoritatea protestatarilor care sunt acum în stradă au fost vaccinați în copilărie.
Joi, începând cu ora 11:00, în fața sediului Ministerului Sănătății a început un protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor – AUR pe motiv că Strategia Națională de Vaccinare ar aduce „vaccinare obligatorie”.

​Ministerul Sănătății nu promovează în niciun fel o politică de obligativitate a vaccinării și „se face un cal de bătaie dintr-o falsă problemă”, a declarat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la sediul instituției.

„Cei care sunt în fața Ministerului Sănătății nu își doresc să avem copii sănătoși”, a afirmat Rafila, cu referire la protestatarii mobilizați de AUR. „A fost depășit un prag care este pragul unei credințe. Vorbim despre iresponsabilitate”, a adăugat ministrul Sănătății.

Strategia Națională de Vaccinare „nu face altceva decât să stabilească principiile și accesul la un program de vaccinare. Avem interesul să ne protejăm copiii. Nu înțeleg de ce se insistă pe obligativitate”, a adăugat ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătăţii a declarat anterior că proiectul de hotărâre de guvern privind strategia naţională de vaccinare în România până în 2030, care a fost pus în dezbatere publică zilele trecute, nu impune vaccinarea obligatorie, inclusiv în şcoli.

„Strategia de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie, dar dă dreptul tuturor, mai ales pacienţilor cu boli cronice, să se vaccineze gratuit, dacă doresc. Compensarea vaccinurilor este contrară principiului obligativităţii, iar România face în acest moment acest pas important pentru adolescenţi şi adulţi”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, se arată că vaccinarea nu va fi obligatorie nici în şcoli. „În şcoli, vaccinarea nu va fi obligatorie! Prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi cel al Educaţiei, sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învăţământ în situaţii epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situaţie, copiii nevaccinaţi trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejaţi împotriva bolii”, se arată în comunicatul menţionat.

Conform sursei citate, proiectul are ca scop atingerea beneficiilor maxime ale vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure şi eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populaţiei.

MS detaliază că proiectul are 9 mari obiective generale şi obiective specifice. „Cele mai importante sunt reprezentate de creşterea cunoaşterii şi încrederii în vaccinarea anti-HPV, asigurarea accesului la vaccinare pentru cei cu risc mai mare de a contracta boli prevenibile prin vaccinare, asigurarea continuităţii programului de vaccinare în timpul situaţiilor de urgenţă prin detectarea precoce şi răspunsul rapid în cazul focarelor cauzate de boli infecţioase prevenibile prin vaccinare, creşterea capacităţii de supraveghere a acestora, comunicare corectă pentru creşterea încrederii populaţiei în beneficiile vaccinării, prin parteneriate sociale, asigurarea accesului uşor la informaţii ştiinţifice privind riscurile, beneficiile şi siguranţa vaccinurilor pentru profesionişti şi pentru populaţie, implementarea de campanii naţionale şi locale de educaţie pentru sănătate privind vaccinarea şi bolile prevenibile prin vaccinare, acces universal la servicii de sănătate, inclusiv accesul la medicamente şi vaccinuri esenţiale, sigure, eficace, la preţuri accesibile pentru toţi”, evidenţiază comunicatul.