Angajaţii români nu vor mai trebui să răspundă la telefon după serviciu. Ce este dreptul la deconectare

„Dreptul de a se deconecta” trebuie să devină un drept fundamental la nivelul UE. Obiceiul de a fi mereu conectați duce la un risc crescut de depresie, anxietate și epuizare profesională (burnout).
Filip Stan
27 iun. 2023, 10:39
Angajaţii români nu vor mai trebui să răspundă la telefon după serviciu. Ce este dreptul la deconectare

Angajații români vor avea dreptul la deconectare. După modelul francez, Comisia Europeană vrea să reglementeze la nivelul tuturor statelor membre dreptul la deconectare al angajaților.

Pe românește, după ce pleacă de la serviciu, salariații, inclusiv cei din România, ar putea să nu mai fie nevoiți să răspundă la telefon, e-mail sau mesaje vocale. Noua directivă urmează să fie prezentată și pusă în dezbatere publică în această toamnă.

Aplicat timid în anumite companii de la noi, dreptul la deconectare le permite angajaților să nu răspundă la mailurile de serviciu sau la telefon în afara programului de muncă.
Discrepanțe majore între statele UE în privința salariilor. Ce loc ocupă România, țara în care aproape o treime din angajați sunt plătiți cu salariul minim

Comisia Europeană lucrează la o nouă directivă, care ar urma să stabilească orele de lucru și perioadele de odihnă. În plus, angajații nu vor fi sancționați dacă nu execută diferite sarcini de serviciu după o anumită oră. În schimb, cei care lucrează peste program ar trebui să aibă parte de compensații financiare, sunt de părere parlamentarii.

Dragoș Pîslaru, europarlamentar: ”Problema este că ar trebui să nu îmi dau mail după ora 9 seara și, doi, nu trebuie să am niciun fel de așteptare ca să îmi răspundă în afara programului de lucru. Dacă cumva există în fișa postului faptul că trebuie să decidă… Cumva există în fișa postului faptul că trebuie să își dedice mai multe ore, standard de lucru – evident, ar trebui negociat compensarea acestui tip de disponibilitate”.

Citeşte şi

Tot ce trebuie să știi despre drepturile tale ca angajat român, de la plata orelor suplimentare până la concedii sau preavize
Cel mai probabil, în toamna acestui an, Comisia va definitiva actul legislativ, care trebuie aprobat de către Parlamentul și Consiliul European, care sunt doi factori decizionali. Este o procedură de durată, iar deputații români cred că este posibil ca o decizie definitivă să fie luată de noul parlament, care va fi ales în iunie anul viitor.

Franța a fost prima țară la nivel european care a reglementat dreptul angajaților de a nu fi conectați non stop la problemele de serviciu. Exemplu francez a fost urmat de state precum Italia, Spania sau Belgia.

Ce este dreptul la deconectare: Ore de pauză și pentru munca de acasă

Belgienii care lucrează în companii cu peste 20 de persoane își pot opri inclusiv telefoanele de serviciu fără să riște sancțiuni. La noi, patronatele și sindicatele lucrează la un acord privind digitalizarea condițiilor de muncă.

Florin Jianu, președinte Întreprinderi Mici și Mijlocii: ”E acel avantaj al flexibilizării – nu mai trebuie să vedem progrmaul ca un număr fix de ore, o alocare diferențiată – în acest moment ce am văzut ca măsurătoare, nu contează în rândul angajaților beneficiilor salariale, ci această resursă care se numește timpul – timpul a devenit resursa cea mai apreciată de angajați, faptul că ei au timp liber la dispoziție sau își alocă și fac acest transfer între muncă și viața privată”.

5 zile libere în plus pentru români. Ce este „concediul de îngrijitor”

Oana Botolan, specialist resurse umane: ”În IT, prin prisma necesităților jobului, există această practică, se numește on call – toate companiile o aplică – atâta timp cât angajatul este disponibil, nu neapărat lucrează doar că este disponibil în cazul în care apare o nevoie – angajatul va fi plătit și va fi plătit cu niște sume considerabile”.

Directiva va reglementa și munca de acasă. Vor fi stipulate ore de pauză și relaxare. Acest tip de activitate le permite companiilor să facă economii, iar banii rămași spun specialiştii în resurse umane, ar putea fi folosiți pentru diferite beneficii acordate salariaţilor. PE cere un act legislativ al Uniunii care să garanteze lucrătorilor dreptul de a se deconecta digital de la lucru fără repercusiuni negative.
Eurodeputații îi cer Comisiei Europene să propună o lege care să le permită persoanelor care lucrează digital să se deconecteze de la muncă în afara programului de lucru. Legislația ar mai trebui să stabilească cerințe minime pentru munca de la distanță și să clarifice condițiile de muncă, orele de lucru și perioadele de odihnă. Inițiativa legislativă a Parlamentului a fost adoptată cu 472 voturi pentru, 126 împotrivă și 83 abțineri.

Potrivit eurodeputaților, utilizarea pe scară tot mai largă a instrumentelor digitale în scopuri profesionale a dus la apariția unei culturi de a fi „conectați în permanență”. Acest lucru are un impact negativ asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată a angajaților. Munca de acasă a fost esențială pentru a proteja anumite locuri de muncă și companii în timpul crizei generate de COVID-19. Totuși, efectele combinate ale unui program de lucru prelungit și ale unor exigențe mai mari au condus la creșterea numărului de cazuri de anxietate, depresie, epuizare și de alte probleme legate de sănătatea fizică și mentală.

Eurodeputații consideră că dreptul de a se deconecta este un drept fundamental, care le permite lucrătorilor să nu se ocupe de sarcinile de serviciu în afara orelor de muncă, fie că e vorba de telefoane, corespondență electronică sau alte forme de comunicare digitală. Acest lucru se aplică inclusiv vacanțelor și altor forme de concediu. Statele membre sunt încurajate să ia toate măsurile necesare pentru a le permite lucrătorilor să își exercite acest drept, inclusiv prin acorduri colective între partenerii sociali. Statele trebuie să garanteze că lucrătorii nu vor fi supu

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…