Tot ce trebuie să știi despre drepturile tale ca angajat român, de la plata orelor suplimentare până la concedii sau preavize

Ce drepturi are un angajat român, dar și cei din țările vecine. O analiză arată diferențele și particularitățile dreptului muncii în țări precum România, Cehia, Ungaria, Polonia sau Slovacia.
Alina Costache
23 iun. 2023, 11:01
Tot ce trebuie să știi despre drepturile tale ca angajat român, de la plata orelor suplimentare până la concedii sau preavize
Tot ce trebuie să știe un angajat român

Care sunt drepturile unui angajat. Accace România, una dintre cele mai mari companii de companii de afaceri și externalizare servicii din Europa Centrală și de Este, a făcut o analiză a principalelor diferențe și particularități ale dreptului muncii în mai multe țări, precum România, Cehia, Ungaria, Polonia sau Slovacia. În Europa, fiecare țară are un cadru legal disctinct cu privire la dreptul muncii, care oferă concomitent un mediu competitiv pentru investitori.

Durata și reînnoirea contractelor de muncă pe perioadă determinată

Potrivit analizei efectuate de specialiștii Accace, în țările europene legislațiile stabilesc două tipuri principale de contracte de muncă: pe perioadă determinată și nedeterminată. Diferența dintre acestea este că cele pe perioadă determinată sunt supuse unor condiții și limitări impuse de lege.

În Ungaria, durata maximă a unui contract pe perioadă determinată este de cinci ani, iar în Cehia și România este de trei ani. În Polonia, contractul poate avea o durată de doi ani și nouă luni, iar în Slovacia de doi ani.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea, se aşteaptă Monitorul Oficial. Concediu prelungit la 45 de zile pe an

Cum se calculează perioada de probă

În perioada de probă, contractul de muncă poate fi reziliat fără restricții, atât de angajator, cât și de angajat. În cinci țări dintre cele analizate, durata perioadei de probă pentru pozițiile de execuție este de trei luni. În ceea ce privește funcțiile de conducere, Cehia și Slovacia impun o perioadă de șase luni, iar România are o perioadă de patru luni, Ungaria și Polonia de trei luni.

Timpul de lucri și orele suplimentare în cazul contractelor de muncă standard

Condițiile în care orele suplimentare pot fi efectuate, dar și perioadele exacte, sunt specificate în detaliu în toate legislațiile locale din fiecare țară analizată de Accace. Așadar, În Cehia, Polonia și Slovacia timpul de lucru este de 40 de ore pe săptămână, iar orele suplimentare por ajunge până la 150 de ore pe an. În Cehia și Polonia, orele suplimentare pot fi extinse până la 416 ore pe an dacă sunt convenite cu angajarul. În Slovacia, perioada ajunge până la 400 de ore pe an, prin consimțământul angajatului.

În Ungaria, timpul de lucru standard este de 40 de ore săptămânal, iar orele suplimentare pot ajunge la opt ore pe săptămână, singura regulă fiind ca timpul de lucru pe săptămână să nu depășească 48 de ore.

Citește și: Vacanţe 2023. Greşeala care poate compromite concediul în străinătate. Avertisment de la Poliţia de Frontieră

Cât concediu își pot lua anagajații din fiecare țară

Perioada de concediu este proporțională cu perioadă lucrată de către un angajat, standardul fiind de 20 de zile pe an. Conform legii, este posibilă extinderea numărului de zile de concediu, dar numai în anumite condiții.

În Polonia, perioada de concediu poate ajunge la 26 de zile, dacă un salariat a fost angajat minim zece ani. Se mai acordă cinci zile pe ani pentru îngrijirea unui membru al familiei din motive medicale și două zile pe an pentru îngrijirea copilului, la care se adaugă și două zile pe an în caz de forță majoră.

În Cehia, angajații au dreptul la patru săptămâni de concediu anual. Legea stabilește dreptul la concediu suplimentar pentru anumite profesii solicitante, dar în funcție de durata săptămânală de lucru.

În Slovacia sunt acordate 25 de zile lucrătoare pentru angajații care au 33 de ani sau mai mult, dar și pentru cei care au în grijă permanentă un copil.

Ungaria a reglementat concediul suplimentar d epână la 7 zile, în funcție de numărul de copii, respectiv până la 10 zile în funcție de vârstă.

În România, concediul suplimentar este de minimum 3 zile, pentru anumite categorii de angajați, precum cei care lucrează în condiții dificile, periculoase, cei cu dizabilități și tinerii cu vârste sub 18 ani.

Perioada de preaviz

Atunci când se încheie contractul de muncă și se aplică preavizul, durata acestuia variază în funcție de circumstanțele care au dus la rezilierea  contractului.

În Cehia, durata standard a perioadei de preaviz este de 60 de zile, în Ungaria de 30 de zile, iar în cazul în care angajatorul este cel care reziliază contractul, perioada poate fi extinsă cu 5-60 de zile, în funcție de perioada totală amterioară de angajare.

În Polonia, perioada de preaviz este cuprinsă între 14 și 90 de zile, dar se impun anumite condiții, în funcție de situație.

Slovacia are o perioadă de preaviz de la 30 până la 90 de zile, iar în cazul angajaților cu mai puțin de un an de angajare, perioada de preaviz este de o lună și de două luni pentru celelalte perioade.

Potrivit legislaței din România, durata maximă a perioadei de preaviz este de 20 de zile lucrătoare pentru funcțiile de execuție și de 45 de zile lucrătoare pentru funcțiile de conducere.

DailyBusiness
Ofertele Digi RCS-RDS vor să cucerească clienții din România!
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 14 octombrie 2024. Rac, ai șanse mari să găsești dragostea
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor ne-a părăsit. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
ATENȚIE, români! Poți rămâne fără toți banii, peste noapte
DailyBusiness
700 lei virați pe card: Elevii primesc sumele din 20 noiembrie!
Adevarul
Cât de des trebuie să spălăm cearșafurile? Explicațiile specialiștilor și riscurile la care ne putem supune
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Trecerea la ora de iarnă. Ultimele informații despre cea mai dezbătută tranziție
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Un bărbat a murit după ce a alergat la Bucharest Marathon. Ce a pățit când a ajuns la linia de sosire
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sorin Ovidiu Bălan: Săltarea lui Nelu Tătaru – reamintirea nenorocirilor din pandemie
StirileBZI
Se dau 1.000 de euro pe lună, din 2025! Cine primește noul sprijin financiar
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
substantial.ro
Controversatul film biografic despre Donald Trump, „The Apprentice”, în cinematografe cu puțin timp înainte de alegeri
MediaFlux
RUSIA MUTĂ AVIOANELE cu RACHETE BALISTICE! Pregătiri de RĂZBOI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dispare cea mai frumoasă parte a caroseriei automobilelor. Maşinile electrice nu mai au ceva asemănător