Angajaţii şi angajatorii se aşteaptă să lucreze de acasă şi după pandemie. SONDAJ

Potrivit unui sondaj realizat de către Boston Consulting Group, angajaţii şi angajatorii din Europa Centrală şi de Est se aşteaptă să lucreze de acasă şi după pandemie.
Alina Costache
19 feb. 2021, 15:43
Angajaţii şi angajatorii se aşteaptă să lucreze de acasă şi după pandemie. SONDAJ
Angajaţii şi angajatorii se aşteaptă să lucreze de acasă şi după pandemie. SONDAJ

Angajaţii şi angajatorii se aşteaptă să lucreze de acasă şi după pandemie. Potrivit sondajului realizat de 60% dintre angajaţi şi 77% dintre angajatori din Europa Centrală şi de Est se aşteaptă să continue să lucreze complet sau parţial de la distanţă după pandemie.

Angajaţii şi angajatorii se aşteaptă să lucreze de acasă şi după pandemie. Sondaj BCG

„Pandemia Covid-19 va transforma permanent modul în care muncim, spun angajaţii şi angajatorii din Europa Centrală şi de Est, în sondajul  intitulat New Ways of Working – Smart Work, realizat de către Boston Consulting Group (BCG), aducând autonomia angajaţilor şi abilităţile de conducere corporativă în prim plan. Pandemia a transformat radical un aspect major al vieţii corporative – modul în care lucrăm. Peste noapte, atât angajaţii, cât şi angajatorii au devenit subiectele celui mai mare experiment realizat vreodată în adoptarea unor noi modalităţi de lucru”, precizează compania, potrivit News.ro. 

Sondajul BCG a fost făcut pe mai mult de 1.500 de angajaţi şi 200 de companii din Europa Centrală. Aproape 90% dintre angajaţi şi peste 80% dintre angajatori au spus că productivitatea a crescut sau că nu a existat nicio modificare a acesteia. În ceea ce priveşte timpul economisit la navetă, mai mult de jumătate dintre angajaţi au raportat că economisesc mai mult de o oră pe zi, inclusiv 15% care economisesc două ore pe zi.

Citeşte şi Taxa pe munca de acasă. Deutsche Bank propune impozitarea celor care practică telemunca

„Dar imaginea nu este cu totul roz. Munca inteligentă impune provocări speciale angajaţilor: stres crescut, posibile dificultăţi de echilibru între viaţa profesională şi viaţa personală, izolare socială şi ruperea din rutinele zilnice bine stabilite. Între timp, angajatorii trebuie să decidă dacă să reducă sau să reutilizeze spaţiul de birouri în viitor, cum să valorifice posibilele economii de costuri, de exemplu pentru mai puţine călătorii legate de afaceri sau să investească în infrastructură IT suplimentară, instrumente digitale şi alte măsuri de asistenţă la distanţă. Doar 17% dintre angajatori au declarat că nu se aşteaptă la nicio schimbare în utilizarea birourilor”, arată sondajul.

Pentru a-şi asigura bunăstarea fizică şi mentală post-COVID, angajaţii au declarat în sondaj că ar dori să vadă flexibilitate în programul lor de lucru, precum şi subvenţii la biroul de acasă şi autonomie pentru a decide când şi de unde se va lucra. Angajatorii, pe de altă parte, au clasat punctele de contact frecvente cu managerul, iar zilele lucrătoare petrecute obligatoriu la birou cu o importanţă mult mai mare decât angajaţii. Aproximativ jumătate dintre angajatori şi angajaţi au spus că ar trebui să existe o decizie comună a celor două părţi cu privire la momentul şi locul unde se lucrează.

„Un bun model de lucru hibrid trebuie să găsească un echilibru între orientarea de sus în jos şi autonomia de jos în sus. Companiile şi liderii care adoptă şi gestionează în mod proactiv practicile Smart Work au cea mai mare probabilitate să obţină un avantaj competitiv semnificativ, fie în productivitate, implicarea angajaţilor sau achiziţionarea de talente”, a declarat Adam Kotsis, director asociat BCG, People Strategy.

Citeşte şi Munca de acasă are şi dezavantaje. Angajaţii riscă să devină depresivi, unii angajatori se plâng de lipsa de productivitate

Contrar opiniei generale, managerii sunt cei mai afectaţi de schimbările aduse de munca inteligentă: managerii au pierdut iluzia de control pe care o aveau, în timp ce angajaţii lor stăteau la birou sub supravegherea lor, aparent făcându-şi munca. Pandemia a amplificat tendinţe precum digitalizarea, practicile de lucru agile şi diversitatea şi incluziunea. Managerii care pot controla noua configuraţie şi încă oferă rezultate în timp ce îşi antrenează angajaţii sunt cheia succesului Smart Work.

Există mai mult spaţiu pentru ca liderii să îşi sprijine şi să-şi împuternicească angajaţii, arată sondajul BCG. Dintre angajaţii chestionaţi, 56% au spus că nu primesc suficient sprijin de la angajatorul lor, în ciuda faptului că 78% dintre angajatorii chestionaţi au spus că fac tot posibilul pentru a-i ajuta. Există mai multe beneficii financiare şi nefinanciare ale muncii inteligente, iar companiile trebuie să-şi construiască acum modelul de afaceri bazat pe conceptul de Smart Work, pentru a se pregăti de era post-COVID.

Boston Consulting Group a fost fondată în anul 1963. BCG oferă soluţii prin consultanţa managementului de vârf, împreună cu tehnologie şi design, proiecte corporative şi digitale – şi scopuri de afaceri.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări