Angajatorii nu mai sunt obligaţi să asigure ajutor de deces

Daca pana acum angajatorul era obligat sa acorde ajutor de deces la moartea unui angajat sau unui membru al familiei angajatului, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal nu se va mai intampla asta.

05 ian. 2018, 13:50
Angajatorii nu mai sunt obligaţi să asigure ajutor de deces

În situația în care moare un salariat sau un membru de familie al acestuia, legislația pensiilor obliga angajatorul, până în decembrie 2017, să acorde un ajutor de deces.

Totuși, această regulă a dispărut, începând cu data de 1 ianuarie 2018, din moment ce angajatorul nu mai datorează, în principiu, contribuția pentru pensii (CAS), din care-și recupera, practic, banii dați ca ajutor de deces. Astfel, ajutorul de deces este acordat direct de casele de pensii în cazurile în care este vorba de decesul unui salariat sau al unui membru de familie al acestuia.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 103/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale a apărut luna trecută în Monitorul Oficial, documentul vizând unele modificări la Legea pensiilor. Schimbările se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Angajatorii nu mai trebuie să acorde ajutor de deces la moartea unui salariat sau a unui membru de familie al acestuia, reiese din actul normativ. Practic, autoritățile au eliberat angajatorii de această obligație pentru că CAS este datorată acum exclusiv de salariați. Până luna trecută, sumele plătite de firme ca ajutor de deces se recuperau din sumele datorate de ele pentru CAS.

Astfel, dacă moare un salariat sau un membru de familie al acestuia, casele de pensii sunt cele care acordă ajutorul de deces, potrivit AvocatNet.ro.

Citeşte şi COD FISCAL 2018: Ce persoane nu vor mai plati contributiile la pensii (CAS) si sanatate (CASS)