Angela Merkel acuză SUA de haosul din Afganistan: „Retragerea trupelor a avut efect de domino”

Forţele armate germane au trimis un avion de transport A400M în Afganistan pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor germani şi a angajaţilor locali afgani, transmite DPA. Abgela Merkel l-a criticat pe Biden pentru situaţia creată la Kabul.

16 aug. 2021, 15:17
Angela Merkel acuză SUA de haosul din Afganistan: „Retragerea trupelor a avut efect de domino”

Angela Merkel a declarat luni că Statele Unite au decis să se retragă din Afganistan din motive de politică internă. La o întâlnire cu conducerea partidului său, CDU-CSU, Angela Merkel a spus că decizia NATO de a se retrage după aproape două decenii din Afganistan a fost decisă de americani, pe care îi acuză de haosul de la Kabul.

„Am spus întotdeauna, dacă americanii rămân, vom rămâne și noi”, a spus Merkel, potrivit participanților la întâlnire. „Retragerea trupelor americane a declanșat un efect de domino” care a culminat cu revenirea la putere a talibanilor, a mai spus Merkel. „Eforturile trebuie concentrate acum pe evacuarea cetățenilor germani, precum și a afganilor care au lucrat cu germanii sau care sunt în pericol din partea talibanilor”, a conchis cancelarul german.

Principalele mijloace de comunicare în masă din Germania i-au cerut luni cancelarului Angela Merkel şi şefului diplomaţiei Heiko Maas, prin intermediul unei scrisori deschise, ”să-i salveze” pe colaboratorii lor din Afganistan printr-o prelungire a vizelor în regim de urgenţă, transmite EFE.

”Stimată doamnă cancelar, această scrisoare este un strigăt de ajutor”, îşi încep scrisoarea mass media germane şi care este semnată de săptămânalele Der Spiegel şi Stern, de cotidienele Suddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Die Tageszeitung şi de posturile de radioteleviziune Deutsche Welle şi Deutschlandfunk, între altele.

Viaţa traducătorilor, producătorilor, cameramanilor şi a altor colaboratori în Afganistan ”este în pericol” şi există temerea că, odată cu instalarea talibanilor, vor urma ”detenţia, torturarea şi executarea acestora”, se mai menţionează în scrisoare.

Colectivul media aminteşte că aceste persoane ”au contribuit la o informare liberă despre Afganistan în ultimii 20 de ani” şi că, ”fără curajul lor, acest lucru nu ar fi fost posibil”.

Scrisoarea a fost publicată în ediţia digitală a Der Spiegel şi are sprijinul filialei germane a organizaţiei Reporteri fără Frontiere.

Angela Merkel

Forţele armate germane au trimis un avion de transport A400M în Afganistan pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor germani şi a angajaţilor locali afgani, transmite DPA.

Avionul a decolat luni de la baza aeriană Wunstorf, din landul Saxonia Inferioară, cu destinaţia Kabul.

Potrivit unor surse din domeniul securităţii, luni va sosi la Kabul şi o echipă de sprijin formată din experţi din mai multe ministere germane.

O a doua echipă urmează să organizeze un centru de coordonare în capitala uzbekă Taşkent, care se va ocupa de persoanele fugite din Afganistan din cauza ofensivei militanţilor talibani.

Ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer a declarat duminică seară, la Berlin, că este vorba despre cea mai amplă operaţiune de evacuare de până acum pentru armata germană.

Scene ireale pe aeroportul din Kabul, Afganistan. Sute de oameni s-au călcat în picioare pe scara unui avion pentru a fugi din ţară. Mai multe persoane au murit în busculade. UPDATE
Pe de altă parte, ministrul francez al apărării Florence Parly a anunţat că prima rotaţie aeriană a evacuării de la Kabul organizate de armata franceză între baza sa din Emiratele Arabe Unite şi capitala afgană este prevăzută până ”la finalul acestei zile de luni”.

Parly a precizat că există ”câteva zeci” de francezi care aşteaptă să fie evacuaţi, precum şi ”persoane care se află sub protecţia noastră”.

Potrivit Reuters, compania Turkish Airlines a informat luni dimineaţă că va efectua zboruri de evacuare de la Kabul începând de luni, 16 august, şi că şi-a anulat zborurile de linie către şi dinspre Afganistan.

Şi Donald Trump îi cere lui Joe Biden să demisioneze după victoria talibanilor în Afganistan

Fostul preşedinte american, Donald Trump, a estimat duminică că succesorul său la Casa Albă, Joe Biden, ar trebui să demisioneze ca urmare a victoriei talibanilor în Afganistan, dar şi pentru gestionarea defectuoasă a altor dosare, precum cel al pandemiei, informează AFP.

Jurnalistă CNN, pe străzile din Kabul. Cum a apărut Clarissa Ward în prima zi a noului Emirat Islamic al talibanilor
„Este timpul ca discreditatul Joe Biden să demisioneze pentru că a permis ceea ce s-a întâmplat în Afganistan, dar şi din cauza creşterii ameţitoare a COVID-ului, a dezastrului de la graniţă, a suprimării independenţei noastre energetice şi a paraliziei economiei noastre”, a scris fostul preşedinte republican într-un comunicat.

„Aceasta ar trebui să fie uşor având în vedere că încă de la început nu a fost ales în mod legitim”, mai susţine Donald Trump, care continuă să afirme în mod eronat că a câştigat alegerile prezidenţiale din 2020.

Deşi fostul lider de la Casa Albă a supervizat negocierile cu talibanii în vederea retragerii soldaţilor americani din Afganistan, în prezent intenţionează să dea vina pe succesorul său pentru dezastrul militarilor afgani.

„Ceea ce a făcut Joe Biden în Afganistan este mitic. Va rămâne una din cele mai mari înfrângeri din istoria americană”, l-a ironizat duminică, într-un comunicat precedent, Donald Trump pe actualul preşedinte al SUA.