Angela Merkel, marea sa teamă după 16 ani în funcţia de cancelar al Germaniei. Cum nu şi-ar dori să rămână în istorie

După 16 ani în care a condus Germania, după patru mandate de cancelar federal, o succesiune de crize europene şi încercări diplomatice, Angela Merkel mai are o singură ambiţie: să nu intre în istorie ca "leneşă".

21 mai 2021, 09:14
Angela Merkel, marea sa teamă după 16 ani în funcţia de cancelar al Germaniei. Cum nu şi-ar dori să rămână în istorie

Angela Merkel, care se va retrage din funcţia de cancelar al Germaniei după alegerile legislative din 26 septembrie, este cunoscută drept o persoană foarte muncitoare şi rezistentă, atât în şedinţele de negocieri cu lideri ai altor state, cât şi cu şefii de landuri germane. Cu toate acestea, întrebată joi în timpul unui forum organizat de postul de radio WDR despre ce nu i-ar plăcea să se scrie despre ea în cărţile de istorie, Angela Merkel a avut un singur răspuns: „Că aş fi fost leneşă„, după cum transmite France24.

Comentariul Angelei Merkel, 66 de ani, ca şi zâmbetul uşor din colţul buzelor care îl însoţea, oglindeşte caracterul puţin extravertit al celei care rămâne personalitatea politică preferată a germanilor. De la maratoane diplomatice până la summituri europene ce se prelungeau târziu în noapte, Angela Merkel a uimit mereu prin rezistenţa sa la oboseală.

Citeşte şi Bătaie pentru succesiunea Angelei Merkel. O femeie medaliată la concursurile de trambulină, candidata Verzilor pentru funcţia de cancelar

De altfel, apropo de somnul său, ea a explicat în 2015: „Am capacităţi demne de o cămilă. Am o oarece aptitudine spre acumulare. Însă, la un moment dat, trebuie totuşi să-mi refac plinul„. În acel an, de exemplu, ea a avut parte de o noapte albă şi de 16 ore de negocieri la Minsk pentru un armistiţiu în Ucraina, apoi de două zile de summit european în care s-a aflat în prima linie, asupra crizei din Grecia.

Angela Merkel şi-a făcut întotdeauna un titlu de glorie în a consulta şi concilia, chiar dacă acest lucru o face să întârzie în a lua o decizie. „Metoda mea de lucru a fost întotdeauna de a crea legături, de a rezolva conflicte prin discuţie„, în opoziţie cu alte comportamente ce constau în „a alimenta tensiunile şi a le lăsa să explodeze”, a mai explicat ea în timpul acestui forum.

Citeşte şi Angela Merkel critică ţările care au cumpărat vaccinuri din China şi Rusia: „Nu aşa se consolidează Europa”