Bătaie pentru succesiunea Angelei Merkel. O femeie medaliată la concursurile de trambulină, candidata Verzilor pentru funcţia de cancelar

Partidul Verzii şi-a desemnat luni, în premieră, candidatul la funcţia de cancelar al Germaniei, în persoana unuia din cei doi copreşedinţi, Annalena Baerbock, care va conduce formaţiunea în campania pentru alegerile federale de la 26 septembrie.

20 apr. 2021, 10:07
Bătaie pentru succesiunea Angelei Merkel. O femeie medaliată la concursurile de trambulină, candidata Verzilor pentru funcţia de cancelar

În vârstă de 40 ani, Annalena Baerbock s-a născut în Saxonia Inferioară, trăieşte cu familia la Potsdam, lângă Berlin, şi a câştigat de trei ori medalia de bronz la campionatele germane de trambulină. În partid este respectată ca o politiciană serioasă şi capabilă, care preferă să se aplece asupra detaliilor de politică în locul unei retorici înflăcărate. Ea este membră în Bundestag din 2013 şi va fi primul candidat al Verzilor la funcţia de cancelar.

Verzii au devenit o forţă politică redutabilă în Germania, plasându-se în sondaje cu doar câteva puncte procentuale în spatele conservatorilor Angelei Merkel, care se află la guvernare de 16 ani. În condiţiile în care în jur de 20% din electorat declară că îi vor sprijini la alegerile din septembrie, Verzii sunt pe cale să obţină zeci de mandate şi locul al doilea în Bundestag. În această situaţie, nu doar că ar putea revendica cu îndreptăţire un loc în orice viitoare coaliţie de guvernare post-Merkel, dar ar putea chiar să preia şefia executivului într-o coaliţie din care nu ar face parte blocul conservator, consideră analiştii de la Berlin.

CDU îl sprijină pe Armin Laschet pentru funcţia de cancelar

În acelaşi timp, conducerea partidului german Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi-a reînnoit luni seara sprijinul pentru Armin Laschet, preşedintele formaţiunii conservatoare, în cursul unui vot intern pentru a încerca să rezolve criza din tabăra conservatoare în jurul succesiunii cancelarului Angelei Merkel. Comitetul executiv al CDU, după o reuniune de peste şase ore, s-a pronunţat pentru candidatura preşedintelui său în faţa celei a popularului lider bavarez Markus Söder, au făcut cunoscut mai mulţi participanţi, citaţi de The Guardian. Markus Söder indicase în cursul zilei că va respecta decizia acestei instanţe.

Citeşte şi A fost ales succesorul Angelei Merkel. I se spune „Armin al turcilor”, iar din septembrie ar putea fi noul cancelar al Germaniei

Plebiscitul este net şi lasă să se întrevadă un final al duelului fratricid care agită de o săptămână partidul la putere: 77,5% dintre responsabilii partidului au votat în favoarea lui Armin Laschet faţă de 22,5% pentru Markus Söder, în această consultare organizată de internet într-un mod improvizat, după discuţii maraton.

Candidat natural al CDU a cărei conducere a preluat-o în ianuarie, Armin Laschet, partizan al continuităţii cu orientarea centristă a cancelarului Angelei Merkel, îşi văzuse numirea contestată de Markus Söder, liderul partidului-frate bavarez CSU. După mai multe luni în care a întreţinut suspansul asupra intenţiilor sale, acesta din urmă a mărit tensiunea prin oficializarea candidaturii sale duminica trecută. A doua zi, Armin Laschet a obţinut un prim vot de sprijin din partea personalităţilor din CDU. Instanţa care s-a pronunţat în favoarea sa luni seară reuneşte un eşantion şi mai mare de responsabili ai partidului.

Rezultatul acestei reuniuni de criză a fost extrem de incert, în contextul în care Markus Söder obţinuse în ultimele zile sprijinul mai multor cadre ale partidului. Ministrul-preşedinte al Bavariei are un argument puternic: este de departe favoritul în sondaje pentru a le permite conservatorilor să păstreze cancelaria după alegerile parlamentare de la 26 septembrie. Markus Söder nu a participat la reuniunea de luni seară.

CDU trebuie „să decidă singură unde şi cum” se va face alegerea, estimase el mai devreme în cursul zilei, asigurând în acelaşi timp că „va respecta” orice decizie a comitetului executiv al CDU.

Citeşte şi Furtună în Germania. Principalul partid de opoziţie vrea să scoată ţara din Uniunea Europeană