Angela Merkel nu mai este cancelarul Germaniei după 16 ani. Olaf Scholz a fost ales cancelar federal de Bundestag

Social-democratul Olaf Scholz a fost ales miercuri cancelar federal al Germaniei de Bundestag, punând capăt definitiv celor 16 ani în care această funcţie a fost deţinută de Angela Merkel.

08 dec. 2021, 12:13
Angela Merkel nu mai este cancelarul Germaniei după 16 ani. Olaf Scholz a fost ales cancelar federal de Bundestag

Susţinut de Partidul Social-Democrat (SPD), de Verzi şi de Partidul Liber-Democrat (FDP), Scholz, 63 de ani, a primit 395 de voturi din totalul celor 736 în Bundestag.

După aceasta el urmează să se deplaseze la reşedinţa preşedintelui Republicii Federale, Frank-Walter Steinmeier, pentru a primi din partea acestuia „actul de numire”. În aceeaşi zi membrii executivului vor depune jurământul şi îşi vor prelua oficial mandatele, conform Agerpres.

Partidul Social-Democrat, Verzii şi FDP au semnat marţi, la Berlin, acordul de coaliţie care permite instalarea unui nou guvern la Berlin în această săptămână.

Citeşte şi: Casa Albă nu crede că Rusia ar avea intenţia de a ataca Ucraina. Declaraţiile consilierului pe apărare al lui Joe Biden, după discuţia de marţi, cu Vladimir Putin

Semnarea acordului de coaliţie guvernamentală, un document de 177 de pagini, a fost etapa finală a unui proces de negocieri care a durat aproape 10 săptămâni.

În alegerile parlamentare din 26 septembrie, SPD a obţinut 27,5% din voturi, devansând blocul conservator format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU), care a luat 24,1% din sufragii. Verzii au obţinut 14,8%, iar Partidul Liber-Democrat (FDP) 11,5% din voturi.

Citeşte şi: Vladimir Putin l-a îndemnat pe Biden să nu dea vina pe Rusia pentru situaţia din estul Europei. Preşedintele Rusiei a denunţat „încercările periculoase ale NATO, de militarizare a Ucrainei”