Angela Merkel şi Francois Hollande vor păstrarea Greciei în zona euro

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Francois Hollande, şi-au declarat dorinţa comună de a păstra Grecia în zona euro, dar au recunoscut că au şi divergenţe cu prvire la pactul bugetar european, în timpul unei conferinţe de presă comune din Berlin.

RomaniaTV.net
15 mai 2012, 18:56
Angela Merkel şi Francois Hollande vor păstrarea Greciei în zona euro

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat marţi că ea este pregătită, împreună cu preşedintele francez, Francois Hollande, să pregătească măsuri suplimentare de creştere pentru Grecia.

Germania şi Franţa sunt pregătite „să studieze posibilitatea unor măsuri suplimentare pentru creşterea Greciei”, dacă această ţară va avea nevoie, a declarat Merkel în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de Hollande, la Berlin. „Vrem ca Grecia să rămână în zona euro”, a adăugat Merkel.

La rândul său, preşedintele francez a afirmat că „este pregătit să pună totul pe masă” la Bruxelles, inclusiv problema euro-bondurilor.

„Sunt pregătit să pun totul pe masă în timpul consiliului european (de pe 23 mai), inclusiv problema euro-bondurilor”, a declarat Hollande în timpul aceleiaşi conferinţe de presă. „Îmi doresc la fel ca şi Merkel ca Grecia să rămână în zona euro”, a adăugat Hollande, menţionând că doreşte „o relaţie echilbrată şi respectuoasă între Franţa şi Germania”.

Cu toate acestea, Merkel a catalogat afirmaţiile presei care evocau „divergenţe puternice”, ca fiind inexistente între ea şi Hollande, deşi ar exista câteva dezacorduri între ei cu privire la pactul bugetar european. Hollande este susţinătorul creşterii economice iar Merkel acordă prioritate măsurilor de rigoare.

Preşedintele francez şi-a reiterat dorinţa de a renegocia pactul bugetar. Prezentând ideea unui compromis între el şi cancelarul german cu privire la acest subiect, Hollande a declarat că se va pronunţa definitiv după o discuţie pe care o va purta cu Merkel.

Cancelarul german a susţinut că are puncte de acord comune cu Hollande în ceea ce priveşte creşterea, recunoscând că este vorba despre un concept general care ar putea trata diferite tipuri de măsuri şi admiţând semne de divergenţă şi că Franţa şi Germania sunt „conştiente de responsabilitatea pe care o poartă” pentru Europa, cele două ţări având datoria de a colabora.

După conferinţa de presă, cei doi lideri urmau să ia cina împreună, înainte ca preşedintele francez să se întoarcă la Paris.