ANI A DECIS: Fosta şefă a SGG, în conflict de interese. S-a dispus anularea contractelor

Fostul secretar general al Guvernului, Daniela Andreescu, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, care a dispus declanşarea procedurilor de anulare a contractelor încheiate de fostul demnitar, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
16 ian. 2012, 07:44
ANI A DECIS: Fosta şefă a SGG, în conflict de interese. S-a dispus anularea contractelor

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către Daniela Nicoleta Andreescu, fost secretar general al Guvernului României în perioada 5 ianuarie 2009 – 25 noiembrie 2011.

Daniela Nicoleta Andreescu, în calitate de secretar general al Guvernului, a aprobat Nota Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) privind atribuirea către Asociaţia Clubul de Pescuit Sportiv Delta Fishing a unui spaţiu de 105,2 mp, situat la parterul imobilului din Strada Matei Basarab nr. 71, bloc L 111A, sector 3, Bucureşti, pe o perioadă de un an.

De asemenea, Daniela Nicoleta Andreescu a aprobat, la data de 2 iunie 2010, extinderea termenului de atribuire a spaţiului de 105,2 mp de la un an la cinci ani.

Andreescu a ocupat funcţia de secretar general al Guvernului României în perioada 5 ianuarie 2009 – 25 noiembrie 2011.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispoziţiilor art. 72 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediu de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, persoana care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită acte administrative sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său sau rudele de gradul I.

De asemenea, s-a dispus iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective, precizează ANI.

În 25 noiembrie 2011, premierul Emil Boc a convocat-o pe Daniela Andreescu la o discuţie privind atribuirea spaţiilor membrilor familiei sale, la scurt timp anunţând că a demis-o pe aceasta.

În aceeaşi zi, la solicitarea lui Andreescu, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a infromat că există premise pentru încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese de către şeful SGG prin spaţiul RA-APPS atribuit soţului acesteia.