ANI cere Consiliului Naţional de Integritate să intervină în disputa sa cu Parlamentul

Agenţia Naţională de Integritate a solicitat CNI să ia poziţie publică, în calitatea sa de garant al independenţei Agenţiei, faţă de faptul că membii Comisiei juridice au respins cererea de revocare din funcţie a deputaţilor Sergiu Andon şi Florin Pâslaru, cerere bazată de o hotărâre judecătorească definitivă şi un raport de evaluare neconstestat în instanţă.

RomaniaTV.net
04 iul. 2012, 08:27
ANI cere Consiliului Naţional de Integritate să intervină în disputa sa cu Parlamentul

„Agenția Națională de Integritate solicită Consiliului Național de Integritate declanșarea procedurii operaționale privind îndeplinirea rolului de garant al independenței Agenției prin luarea unei poziții publice față de Hotărârea adoptată de către Comisia Juridică, de Disciplină și Imunități din Camera Deputaților de respingere a solicitării Agenției Naționale de Integritate de punere în aplicare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, în cazul deputatului Sergiu Andon, și a raportului de evaluare cu caracter definitiv, în cazul deputatului Florin Pâslaru”, se arată într-un comunicat al ANI.

Agenţia susţine că respingerea solicitării de către deputaţii jurişti reprezintă o gravă imixtiune în actul de justiție. „În acest fel, Comisia de resort din cadrul Camerei Deputaților s-a substituit unei instanțe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și alte acte ale Agenției care comportă consecințe juridice”, se arată în comunicatul citat.

Conducerea ANI susţine că decizia contravine declarației Parlamentului României privind sprijinirea implementării noii Strategii Naționale Anticorupție 2012-2015 și pune sub semnul întrebării existența statului de drept și a separației puterilor în stat.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a stabilit, marţi, că deputaţii Florin Pâslaru (PSD) şi Sergiu Andon (PC) nu se află în situaţie de incompatibilitate, deciziile fiind luate cu 11 voturi „pentru” şi 3 voturi „împotrivă”, respectiv cu 12 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”.

„Subiectul s-a închis. Nu mă surprinde. Ar fi fost o zi ruşinoasă sub aspectul capacităţii de a înţelege legea şi de a păstra demnitatea Parlamentului dacă se dădea un alt verdict. Pe lege, suntem în templul legii, acasă. Pe lege, situaţia care se referă la mine nu este de incompatibilitate. Faptul s-a petrecut în legislatura trecută, s-a încheiat legislatura trecută, e şi prescrisă pe regulile prescripţiei”, a declarat Sergiu Andon.

Deputatul PC a adăugat că, din orice punct de vedere, acuza la adresa lui a fost „o gogoaşă artificial umflată de ANI, ca să se câştige un vot, ca să se facă gălăgie în jurul anumitor nume mai incomode şi pentru că ăsta e climatul actual din ţara noastră”.

„Se vehiculează ideea că am apărat un caz de corupţie. Nici măcar asta nu este adevărat. Am apărat o persoană nevinovată care n-a fost trimisă în judecată tocmai pentru că nu era caz de corupţie”, a mai spus deputatul PC.

Sergiu Andon şi-a exprimat speranţa că decizia de marţi a comisiei va merge şi în plen în cursul zilei.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Parlamentului revocarea din funcţie a parlamentarilor Sergiu Andon şi Florin Costin Pâslaru, ca urmare a rămânerii irevocabile a deciziilor privind încălcarea legii de către cei doi politicieni.

În 3 aprilie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis irevocabil că deputatul conservator Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, întrucât a fost avocat într-un proces de corupţie, judecătorii admiţând astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.

Decizia ICCJ a survenit sesizării din iunie 2009 a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în urma căreia inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar întrucât a acordat, ca avocat, asistenţă juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupţie.

Conform legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.

În cazul lui Florin Pâslaru, ANI a înaintat, în luna martie, Camerei Deputaţilor un raport potrivit căruia deputatul se află în stare de incompatibilitate, act necontestat de parlamentar, astfel că se impune eliberarea din funcţia publică deţinută.