Animalele de companie vor avea acces în toate parcurile și spațiile publice exterioare din București

Animalele de companie vor avea acces în toate parcurile și spațiile publice exterioare din București. Un proiect în acest sens urmează să fie votat în curând.

RomaniaTV.net
29 iul. 2023, 11:49
Animalele de companie vor avea acces în toate parcurile și spațiile publice exterioare din București
Animalele de companie vor avea acces în toate parcurile din Capitală

Nu multă lume știe că, în acest moment, animalele de companie nu au acces în parcuri, ci doar în locurile special amenajate. Însă, stăpânii susțin că acestea sunt insuficiente.

Câinii nu au acces pe domeniul public, în parcuri și grădini publice. În doar câteva parcuri din Capitală există țarcuri amenajate pentru patrupezi.

Citește și: Un nou proiect le-ar putea permite românilor să intre cu animalele de companie în instituțiile publice și în mijloacele de transport în comun

„Foarte puține parcuri au țarcuri și se iau tot felul de boli din țarcurile astea. Pur și simplu nu avem unde să-l ducem. Și nu numai în București. Eu merg și la Sinaia… Și acolo e aceeași situație Suntem ultima țară din Europa care nu are absolut nimic reglementat pentru căței în sensul ăsta. Am punga lângă mine, tot timpul strâng”, a declarat porpirieta unui animal de companie, pentru Știrile ProTV.

Capitala va avea un regulament prin care animalele de companie vor avea acces în toate spațiile publice din oraș. Proiectul se află în dezbatere publică și va fi adoptat la finalul verii.

Astfel, câinii vor putea fi plimbați în orice parc sau spațiu public exterior, mai puțin în locurile de joacă pentru copii, dar cu niște condiții. Câinele trebuie să fie plimbat în lesă sau ham, iar stăpânii trebuie să aibă întotdeauna la ei materialele necesare curățării.

Citește și: Amenzi uriașe pentru persoanele care își plimbă câinii fără botniță și lesă. Sunt sancționați și cei care nu-și sterilizează și microcipează animalele de companie

După colectare, punga trebuie să fie închisă etanș și aruncată la cel mai apropiat tomberon pentru deșeuri. Câinii agresivi vor purta obligatoriu botniță, mai puțin în locurile împrejmuite.

Cei ce nu respectă prevederile riscă să primească amenzi, acestea fiind deja stabilite de Consiliul Local din 2010. Nerespectarea aruncării deșeurilor stradale sau din spațiile verzi de la animalele de companie este sancționată cu amenzi de la 200 la 1.000 de lei.