Animalul care bea apă sărată, mănâncă spini și are câte două pleoape pe fiecare ochi. Știi care e?

Cămila este un animal remarcabil, cunoscută pentru adaptările sale unice care îi permit să supraviețuiască în cele mai extreme condiții de mediu. Această specie a evoluat să facă față căldurii intense, lipsei apei și călătoriilor pe distanțe lungi. Cu o serie de trăsături surprinzătoare, cămila este o adevărată minune a naturii.
Filip Stan
15 feb. 2025, 22:32
Animalul care bea apă sărată, mănâncă spini și are câte două pleoape pe fiecare ochi. Știi care e?

Una dintre caracteristicile pentru care cămila este atât de fascinantă constă în capacitatea sa de a bea apă sărată chiar și din Marea Moartă, fără să se îmbolnăvească. Rinichii acestui animal sunt special adaptați pentru a filtra sarea și a transforma apa sărată în apă dulce.

Cămila este un animal fascinant

În plus, cămilele pot mânca spini fără niciun pericol, deoarece saliva lor îi dizolvă. Un alt detaliu este că ochii cămilei sunt protejați de două pleoape speciale, una subțire și transparentă, care le apără de furtunile de nisip, și cealaltă, groasă, care este scut în fața soarelui arzător al deșertului.

Aceste adaptări le permit cămilelor să trăiască în condiții vitrege, în special în deșert, unde resursele sunt limitate. Un alt aspect important al supraviețuirii lor este cocoașa, care nu conține apă, așa cum se credea, ci grăsime. Cămilele pot metaboliza această grăsime pentru a obține apă și energie. De exemplu, pentru fiecare jumătate de kilogram de grăsime, cămila poate produce până la 500 ml de apă, iar cocoașa se micșorează pe măsură ce acest proces are loc.

Citește și Animalul din România care ajunge pe mesele străinilor. Carnea sa este foarte sănătoasă, dar are un preț uriaș

De asemenea, cămila are o abilitate extraordinară de a se rehidrata rapid. Acest animal poate bea până la 140 de litri de apă în doar 15 minute, o capacitate impresionantă care îi permite să-și recapete rezervele de apă și grăsime într-un timp scurt.

Sângele cămilelor este și el adaptat pentru a le ajuta să supraviețuiască în deșert. Acesta devine mai puțin dens atunci când animalul este deshidratat, iar organismul poate rezista la temperaturi de până la 6 grade Celsius, un alt mecanism care le ajută să facă față condițiilor meteo.

Cu un gât subțire și picioare lungi, corpul cămilei este făcut să răcească organismul, iar blana sa joacă un rol cheie împotriva temperaturilor de cuptor, chiar și atunci când temperatura exterioară este mai ridicată decât cea a corpului. Cămilele au și o capacitate uimitoare de a economisi apă, deoarece transpirația este extrem de redusă, ceea ce le permite să reziste perioade lungi fără să se hidrateze.

În plus, cămilele sunt echipate să facă față furtunilor de nisip. Acestea au gene lungi și mușchi care le permit să-și închidă nările, protejându-se astfel de particulele de nisip și praf. De asemenea, acestea pot supraviețui perioade lungi fără apă: între 5 și 10 zile vara și până la 50 de zile în timpul iernii, în funcție de activitatea fizică.

Aceste adaptări extraordinare, de la capacitatea de a metaboliza grăsimea în apă până la protecția împotriva furtunilor de nisip, fac din cămile un exemplu de rezistență în fața celor mai dure condiții de mediu. În esență, cămilele sunt animale perfect echipate pentru viața în deșert, fiind printre cele mai fascinante ființe de pe planetă.

Vezi și Animalul de companie potrivit pentru fiecare zodie: Descoperă partenerul ideal pentru tine

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”