Anisie: Obiectivele de dezvoltare durabilă se vor regăsi printre temele viitoarelor programe din educaţie

Obiectivele de dezvoltare durabilă se vor regăsi printre temele viitoarelor programe din educaţie, a afirmat, miercuri, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, la videoconferinţa "Împreună pentru dezvoltare durabilă - noi suntem generaţia următoare", organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului şi UNICEF România.

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 10:26
Anisie: Obiectivele de dezvoltare durabilă se vor regăsi printre temele viitoarelor programe din educaţie

„În sfârşit, după ani de încercări, obiectivele de dezvoltare durabilă se vor regăsi printre temele viitoarelor programe, manuale din sistemul de educaţie”, a subliniat ea, precizând că aceasta este partea sa de contribuţie ca ministru.

La videoconferinţă au participat şeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, şi reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult, dar şi elevi de la mai multe şcoli din ţară.

„Educaţia, pentru dezvoltare durabilă, înseamnă o educaţie pentru ca să folosim dezvoltarea durabilă, adică nu o educaţie despre dezvoltarea durabilă. Prezenţa prepoziţiei ‘pentru’ (…) scoate în evidenţă faptul că educaţia modernă în secolul XXI are ca misiune realizarea dezvoltării durabile utilizând educaţia ca strategie pentru atingerea durabilităţii. Altfel spus, prin educaţie vor fi dezvoltate anumite competenţe, la rândul lor declinate în comportamente ale viitorului absolvent care, în felul acesta, va acţiona, consuma, cerceta, inova în acord cu nevoia de dezvoltare durabilă a societăţii, dar şi a planetei. Sunt încrezătoare că şcoala va realiza şi va reuşi să transforme şi să se transforme pentru vă sprijini mai bine în împlinirea visurilor voastre. Voi ştiţi cum este mai bine să se realizeze acest echilibru în societate”, le-a transmis ministrul copiilor.

Ea le-a mai spus că educaţia pentru o dezvoltare durabilă este soluţia.

„Vă doresc să fiţi curioşi, să vă provocaţi profesorii să înveţe odată cu voi. (…) Educaţia este soluţia, dar nu orice fel de educaţie, ci şi educaţia pentru o dezvoltare durabilă ar putea să schimbe lumea” , a declarat Monica Anisie.