ANM a emis o avertizare meteo. Cod portocaliu de averse torențiale în aproape toată țara, la sfârșit de săptămână

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu de averse torențiale valabilă pe parcursul zilei de sâmbătă.

03 iun. 2023, 11:22
ANM a emis o avertizare meteo. Cod portocaliu de averse torențiale în aproape toată țara, la sfârșit de săptămână
ANM - Cod portocaliu de averse torențiale

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu de averse torenţiale valabilă pe parcursul zilei de sâmbătă în judeţele Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt şi în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara, Dâmboviţa şi Prahova.

Citește și: Un nou val de furtuni în România. ANM a emis avertizare meteo COD PORTOCALIU

Potrivit meteorologilor, în intervalul orar 12:00 – 22:00, în judeţele Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt şi în zona de munte a judeţelor Caraş – Severin, Hunedoara, Dâmboviţa şi Prahova, vor fi averse torenţiale. Local cantităţile de apă vor fi de 40…50 l/mp şi izolat de peste 70…80 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore).

De asemenea, ANM a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în intervalul 3 iunie, ora 11 – 4 iunie, ora 6, în zone din 11 judeţe.

Citește și: Ciclonul mediteranean afectează România. Alertă meteo COD PORTOCALIU și galben de furtuni puternice. ANM anunță fenomene severe în 14 județe

În intervalul menţionat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torenţiale, grindină, intensificări ale vântului şi posibil vijelii în Oltenia, sudul Banatului, vestul şi nord-vestul Munteniei, Dobrogea şi în vestul şi sud-vestul Transilvaniei. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp. Pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică (3/4 iunie) aria acestor fenomene se va restrânge spre sud-vestul teritoriului.

Conform ANM, astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse şi în celelalte regiuni, iar în Moldova şi în jumătatea estică a Munteniei temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 50…60 km/h.