ANM: Iarna ar putea să îşi mai facă simţită prezenţa la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie

Precipitaţiile pe care le aşteptăm în următoarele două-trei săptămâni vor fi slabe cantitativ, iar temperaturile vor fi ridicate pentru această perioadă a anului, a declarat, miercuri, Florinela Georgescu, directorul Centrului de Prognoză al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

RomaniaTV.net
21 mart. 2012, 19:14
ANM: Iarna ar putea să îşi mai facă simţită prezenţa la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie

Paştele este peste aproape o lună, pe 15 aprilie, iar o prognoză cu anticipaţie atât de mare nu se poate face cu speranţa unui mare grad de realizare. Deocamdată, vă pot spune că vremea se menţine cu valori termice ridicate pentru această perioadă a anului, deşi există o uşoară tendinţă de răcire în următoarele două săptămâni, astfel încât să începem luna aprilie cu temperaturi uşor peste normalul acestei perioade. Asta presupune că în zonele montane, cel puţin pe parcursul nopţilor, se vor înregistra valori termice apropiate de limita îngheţului, deci nu excludem posibilitatea ca acolo trecător precipitaţiile să mai fie sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Toate precipitaţiile pe care le aşteptăm în următoarele două, chiar trei săptămâni, vor fi slabe cantitativ’, a afirmat Georgescu, potrivit Agerpres.

Aceasta a adăugat, totodată, că sunt şanse ca iarna să-şi mai facă simţită prezenţa până la finele lunii martie şi prima parte a lunii aprilie.

‘Până atunci, tot statistic vorbind, luna martie şi prima parte a lunii aprilie reprezintă o perioadă în care uneori iarna îşi mai face simţită prezenţa. Sigur că nu mai are forţă, dar este perioada de vreme capricioasă. De aceea, şi dificultatea de a face o prognoză meteorologică cu speranţa unui grad mare de realizare, pe o perioadă mai lungă de timp’, a spus Florinela Georgescu.

În ceea ce priveşte estimările pentru aprilie-mai, specialistul ANM a menţionat că mediile temperaturilor vor ajunge în jurul valorii de 15 grade şi mai scăzute în zonele de deal şi de munte.

‘Pentru lunile aprilie şi mai, estimările sezoniere nu indică apariţia unor intervale de durată mare nici cu precipitaţii abundente, nici cu temperaturi peste sau sub normele climatologice. Spre sfârşitul lunii aprilie-luna mai, mediile vor urca undeva spre 15 grade pentru zonele de câmpie şi, normal, mai scăzute pentru deal şi munte. Nu excludem, însă, apariţia unor temperaturi aproape de vară pentru că, de regulă, sau de multe ori, se întâmplă, mai ales după jumătatea lunii mai, să apară episoade cu maxime spre 30 de grade‘, a explicat Florinela Georgescu.

Potrivit Raportului zilnic privind situaţia hidrometeorologică şi a calităţii mediului, publicat, miercuri, de Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP), în următoarele 24 de ore, la nivel naţional, vremea va fi predominant frumoasă şi mai caldă decât în mod obişnuit pentru această dată. Vor fi înnorări temporare în Moldova şi în Carpaţii Orientali unde, îndeosebi noaptea, vor fi condiţii ca izolat să plouă slab. În restul teritoriului cerul va fi variabil spre senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte şi în estul ţării.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 12 şi 22 de grade Celsius, iar cele minime între -2 şi 8 grade Celsius, uşor mai scăzute în depresiuni. Izolat, în regiunile nordice şi centrale vor fi condiţii de brumă.

La Bucureşti, vremea va fi frumoasă şi mai caldă decât în mod normal. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 19 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 3-5 grade Celsius.