ANM: „O masă de aer polar avansează repede în România”. Minimele vor ajunge la -10 grade, de la 20 de grade în acest week-end

Vreme extremă în România, un val de aer polar aduce diferenţe mari de temperatură săptămâna viitoare, valul de frig pătrunzând din vestul ţării

11 dec. 2022, 17:48
ANM: „O masă de aer polar avansează repede în România”. Minimele vor ajunge la -10 grade, de la 20 de grade în acest week-end

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza  pentru săptămâna viitoare. Veștile nu sunt deloc bune. Vremea se schimbă radical și gerul pune stăpânire pe România. Duminică  a fost cea mai călduroasă zi de 11 decembrie din ultimii 60 de ani, anunţă ANM. Valorile înregistrate la stațiile meteo au depășit chiar și cu 15 grade normalul perioadei. De săptămâna viitoare, însă, iarna vine în forță şi sunt anunţate diferenţe foarte mari de temperatură. Vor fi diferenţe mari de temperatură de până la 30 de grade Celsius în România, în decurs de numai câteva zile.

Vom avea zăpadă feerică de Crăciun? Ce spun statisticile şi ultimele hărţi ale meteorologilor

Dacă astăzi sunt maxime de 20-21 de grade în sud-estul ţării, în câteva zile minimele vor deveni negative în aproape toată țara și ne așteptăm să coboare chiar sub pragul gerului, sub -10 grade, în special în depresiuni, spun meteorologii.

„De mâine, ne așteptăm la schimbări bruște și semnificative în aspectul vremii, chiar de astăzi aș putea spune, pentru că la momentul acesta vorbim de temperaturi de 1-2 grade în regiunile vestice, până la 20-21 de grade în partea de sud-est a teritoriului.

Iată o diferență foarte mare între cele două puncte cardinale, în condițiile în care o masă de aer polar, o masă de aer rece avansează foarte repede în zona țării noastre și o va acoperi integral în intervalul imediat următor.

La momentul acesta o regăsim deja în regiunile vestice, cu deplasare rapidă către cele estice. Această masă de aer rece va determina pe de o parte, precipitații, precipitații cu transformare, de această dată, din formă lichidă în formă solidă.

PROGNOZA ANM de Sărbători. Când vin ninsori ca-n basme şi la Bucureşti

Adică în regiunile intracarpatice Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, în această seară şi la noapte vom avea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar în zonele montane mai mult ninsoare. Se va mai depune un strat de zăpadă consistent pe alocuri.

Mai mult decât atât, această dislocuire de masă de aer se face și cu intensificări ale vântului la momentul acesta avem rafale de peste 90-100 de kilometri pe crestele montane, 55-65 de kilometri în celelalte regiuni.

Minimele vor ajunge la -10 grade, de la 20 de grade în acest week-end
Această masă de aer rece va persista cel puțin în prima jumătate a săptămânii viitoare, va determina temperaturi mai scăzute chiar decât în mod normal pentru această perioadă.

Vorbim de maxime chiar ușor negative -1 spre 0 grade prin depresiuni, prin regiunile intracarpatice, la cel mult 7-8 grade mâine în partea de sud-est, unde astăzi vorbim de peste 20 de grade, iar poimâine cel mult 5-6 grade.

Mai mult decât atât, minimele vor deveni negative în aproape toată țara și ne așteptăm să coboare chiar sub pragul gerului, sub -10 grade cu precădere în depresiuni”, a spus Alina Şerban, meteorolog ANM, duminică, la Antena 3