Vom avea zăpadă feerică de Crăciun? Ce spun statisticile şi ultimele hărţi ale meteorologilor

Mai sunt două săptămâni până la Crăciun, iar sărbătorile au un alt farmec într-o atmosferă de iarnă. Iată care sunt zonele din România unde sunt cele mai mari șanse să avem zăpadă în această perioadă.

11 dec. 2022, 11:53
Vom avea zăpadă feerică de Crăciun? Ce spun statisticile şi ultimele hărţi ale meteorologilor

Va fi zăpadă de Crăciun în România?  În ultimii ani, decembrie a fost o lună mohorâtă și cu puțină zăpadă, iar în perioada Crăciunului vremea a fost adesea mult mai caldă decât ar fi normal. Va fi oare anul acesta o excepție?

Deși deocamdată nu poate fi realizată o prognoză exactă, putem să calculăm pe baza datelor statistice cât de mari sunt șansele pentru un Crăciun alb în fiecare regiune a țării, dar și să vedem care e tendința generală ale vremii în următoarele 14 zile.

Prognoza meteo anunţă ger de crapă pietrele. Director ANM: „Diferențele de temperatură vor fi mai mari de 15 grade”

Ce spun statisticile
Pentru a calcula probabilitatea unui Crăciun alb, am analizat în câte ierni a fost prezent un strat de zăpadă pe data de 25 decembrie, în fiecare regiune a țării. Deoarece caracterul climatic al iernilor din România s-a schimbat foarte mult în ultimele decenii, ne-am limitat analiza doar la ultimii 21 de ani.

Probabilitatea medie pentru strat de zăpadă pe data de 25 decembrie, în România, în perioada 2001 – 2021.După cum se poate observa și din harta de mai sus, iernile cu zăpadă de Crăciun rămân totuși destul de frecvente în centrul și nord-estul țării. În medie, în aceste regiuni avem zăpadă de sărbători o dată la doi ani sau mai des, în funcție de altitudine.

În sudul și sud-estul României, frecvența este mai mică, de 30 – 40%. Altfel spus, aici ne putem bucura de un Crăciun alb cam o dată la trei ani.

Cele mai mici șanse de zăpadă sunt în vestul țării și pe litoral, unde, în medie, doar într-o iarnă din patru avem un strat de nea în perioada Crăciunului.

O frecvență și mai ridicată, în general de peste 80%, o întâlnim în zona de munte. Și aici putem observa însă unele diferențe.

În timp ce platourile și crestele montane înalte au aproape întotdeauna în această perioadă un strat mai subțire sau mai gros de zăpadă, pe versanții expuși spre sud, precum și în zonele de vale, acesta poate lipsi în unii ani.

Bineînțeles, aceste date statistice reprezintă doar valorile medii. Este posibil să avem mai multe ierni consecutive cu sau fără zăpadă de sărbători.

De asemenea, puteți urmări ploile, ninsorile și temperaturile din următoarele ore și zile pe harta radar meteo interactivă din aplicație sau website.

Care e tendința vremii
Cu două săptămâni înainte de Sărbători, avem acum și primele calcule ale modelelor de prognoză, cu o viziune încă speculativă asupra vremii de Crăciun. Potrivit acestora, este posibilă o răcire a vremii în perioada 18 – 21 decembrie, însoțită de precipitații mai însemnate cantitativ, inclusiv ninsori.

Distribuția posibilă a stratului de zăpadă în jurul datei de 19 decembrie, conform modelului ECMWF.În mulți ani am avut însă parte de o creștere a temperaturilor în preajma Ajunului, iar unele modele sugerează un scenariu similar și în acest an.

PROGNOZA ANM de Sărbători. Când vin ninsori ca-n basme şi la Bucureşti

PROGNOZA ANM de Sărbători. Când vin ninsori ca-n basme şi la Bucureşti

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni: meteorologii anunţă cum va fi vremea de Crăciun şi Anul Nou

Săptămâna 12.12.2022 – 19.12.2022

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, anunţă ANM.

Prognoza meteo. Iarna „indiană” este înlocuită de un ciclon cu aer polar. Ninge deja în multe zone din România

Săptămâna 19.12.2022 – 26.12.2022

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în jumătatea nordvestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo. Vreme la extreme înainte de Crăciun. Ciclon cald din sud şi vortex polar din nord

Săptămâna 26.12.2022 – 02.01.2023

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 02.01.2023 – 09.01.2023

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Elena Mateescu:  Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion
„De Crăciun putem să apreciem, în medie, o vreme în general mai caldă decât în mod obișnuit. Este posibil să vorbim în mod obișnuit de valori care să depășească, în medie, la nivelul maximelor, 6-7 grade pentru că valorile normale pentru perioada respectivă ar trebui să se situeze și să varieze, în general, între – 5 până la cel mult 5-6 grade la nivelul maximelor.

Nopțile sunt în general reci în zonele depresionare, în special și în zonele montane, acolo unde temperaturile pot scădea sub -10 grade și este normal să înregistrăm în ultima decadă a unei luni decembrie cel puțin în aceste zone, valori care să caracterizeze o vreme specifică datei din calendar, în timp ce în zona litoralului, cel mult 1-2 grade Celsius.

Dacă la acest moment aceste estimări arată posibilitatea menținerii unei tendințe de o vreme în general mai caldă, luând în considerare aceste abateri termice pozitive putem să înregistrăm valori de până la 10-8 grade Celsius posibil chiar mai ridicate, desigur, va depinde foarte mult de circulația maselor de aer și masa de aer mai caldă care va putea staționa în zona țării noastre.

Pe măsură ce ne vom apropia de finele anului vom avea și o imagine asupra celei mai reci luni din țara noastră, luna ianuarie din punct de vedere al regimului de temperaturi”, a explicat Elena Mateescu, director în cadrul ANM,