ANPC: 229 tone de carne şi produse din carne au fost oprite de la comercializare

Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne și produse din carne și au aplicat sancțiuni de 71.500 lei operatorilor economici în cadrul unor controale efectuate miercuri.

12 mart. 2014, 16:46
ANPC: 229 tone de carne şi produse din carne au fost oprite de la comercializare

Verificările au fost demarate în urma informațiilor referitoare la existența la comercializare și în depozite a unor cantități de carne alterate și cu data durabilității minimale depășită, scrie Agerpres.

„ANPC a aplicat sancțiuni totale de 71.500 de lei și în continuare colegii mei sunt pe teren. Vreau să atrag atenția operatorilor economici că de mâine (joi — n.r.) suntem în supermarketurile din toată țara pentru verificarea produselor din carne și preparate din carne. Toate produsele acestea ajungeau în magazine”, a precizat președintele interimar al ANPC, Marius Alexandru Dunca, într-o conferință de presă.

Acesta a arătat că, în urma unui control la Iași, efectuat cu comisari ANPC de la Bacău, într-un depozit s-au descoperit 13,6 tone aripi de pui cu data durabilității minimale depășită începând cu noiembrie 2013. „Am dispus oprirea definitivă și proces verbal de distrugere”, a explicat sursa citată.

Citeşte şi Vreţi să gătiţi azi? Cele mai NOCIVE tipuri de carne

Tot lângă acel depozit s-au descoperit cinci TIR-uri a câte 20 de tone de macrou, cu încadrare în termenul de garanție, dar cu caracteristici necorespunzătoare privind conformitatea produsului și fără documente justificative. Marfa a fost oprită temporar de la comercializare.

„Tot aici am constatat 300 de kilograme de creier de porc fără elemente de identificare și cu semne modificate organoleptic”, a mai spus președintele interimar al ANPC.

Și în București au fost verificați 13 agenți economici și s-au aplicat tot atâtea amenzi contravenționale în valoare totală de 57.000 de lei pentru nerespectarea condițiilor de depozitare și elemente de identificare netraduse sau traduse incomplet.

Comisarii au descoperit și în alte localități produse din carne și preparate din carne cu termenul de valabilitate expirat sau cu caracteristici neconforme, produse în țară dar și din import.

Citeşte şi Ce spune ministrul Agriculturii despre carnea alterată: E puţin probabil să fi ajuns pe rafturile magazinelor

Procurori DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție judiciară, au efectuat, miercuri, 102 percheziții domiciliare în 18 județe, în cadrul unor acțiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulație de produse alterate, trafic de influență.

Prejudiciul preliminar estimat este de peste 15 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupărilor achiziționau prin intermediul unor societăți comerciale din România, în principal, carne și ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA — conform prevederilor legale (operațiune reală evidențiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

După achiziționarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme „fantomă” din alte state comunitare — coordonate de exponenții palierului extern, neidentificați până în prezent.

În context, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că, din informațiile pe care le deține, cantitățile de carne provenite din evaziune fiscală nu au ajuns la comercializare, ci sunt încă în anumite depozite.

Citeşte şi Pericol în hipermarketuri. DIICOT a descoperit o reţea ce vindea carne STRICATĂ