ANRE a început controale la furnizorii de energie electrică. Se verifică modul de citire a indexului

ANRE a început controale la furnizorii de energie electrică. Totul după ce zeci de mii de români s-au plâns că au primit facturi uriase la energie electrică. ANRE vrea să verifice dacă furnizorii de energie au citit indexul clientilor casnici la un interval de cel mult 3 luni, pentru a trimite facturile de regularizare, asa cum porevede legea în vigoare.

21 sept. 2022, 14:13
ANRE a început controale la furnizorii de energie electrică. Se verifică modul de citire a indexului

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a demarat acţiuni de control inopinate la şase operatori de distribuţie a energiei electrice, pentru a verifica modul de îndeplinire a obligaţiei legale privind citirea indexului grupului de măsurare al clienţilor casnici la un interval de maximum trei luni, în vederea emiterii facturilor de regularizare.

Citeşte şi: Factură de 33.000 lei la curent pentru o familie din Sibiu: „Facem credit la bancă ca să putem plăti”

Potrivit unui comunicat de presă al autorităţii de reglementare, controalele vizează companiile Distribuţie Energie Electrică România, Distribuţie Energie Oltenia, Delgaz Grid, E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat şi E-Distribuţie Dobrogea.

„Importanţa citirii indexului aparatului de măsură de către operatorul de distribuţie şi transmiterea acestuia furnizorului este esenţială întrucât furnizorul are obligaţia facturării cantităţilor reale de energie electrică consumate, pe baza acestui index”, notează ANRE.

Citeşte şi: Cu cât crește factura la curent în funcţie de aparatura folosită. „Și cu becul stins și cu factură mare!” Şase ipoteze de consum.

Instituţia a mai efectuat acţiuni de control, pe aceeaşi tematică, şi a aplicat operatorilor de distribuţie de energie electrică, pentru neregulile constatate în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2021, sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4,86 milioane de lei, după cum urmează: Distribuţie Energie Electrică România (1,070 milioane de lei), Distribuţie Energie Oltenia (590.000 lei), Delgaz Grid (800.000 lei), E-Distribuţie Muntenia (800.000 lei), E-Distribuţie Banat (800.000 lei) şi E-Distribuţie Dobrogea (800.000 lei).

ANRE precizează că, în anul 2022, s-au primit 615 petiţii în legătură cu necitirea indexului aparatului de măsurare a energiei electrice de către operatorii de distribuţie a energiei electrice.