ANRE anunţă noi controale de amploare. 18 firme sunt bănuite de umflarea facturilor şi de manipularea pieţelor de energie şi gaze

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie anunţă controale de amploare la 18 companii bănuite de manipularea pieţelor de energie electrică şi gaze naturale.

19 iul. 2022, 14:37
ANRE anunţă noi controale de amploare. 18 firme sunt bănuite de umflarea facturilor şi de manipularea pieţelor de energie şi gaze

ANRE anunţă controale de amploare. 18 companii sunt bănuite de manipulare a pieţelor de energie şi gaze, după ce în ultimul an, 24 de firme au fost amendate cu 11 milioane de lei pentru același tip de contravenții.

ANRE anunţă controale pe piaţa de energie electrică şi gaze naturale. S-au dat amenzi de 11 milioane de lei

Citeşte şi ANRE trage semnalul de alarmă! Furnizorii trebuie să înmagazineze minimum 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienţilor lor finali

“În perioada 2021 – 2022, ANRE a finalizat 28 acţiuni de investigaţii în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale. Ca urmare a acestor acțiuni, ANRE a aplicat unui număr de 24 participanți la piața angro de energie sancțiuni contravenționale în cuantum total de 11.191.316,39 lei, după cum urmează:

a) pentru sectorul energiei electrice amenzi în cuantum de 10.191.316,39 lei unui număr de 22 participanți la piața angro de energie electrică;

b) pentru sectorul gazelor naturale amenzi în cuantum de 1.000.000 lei unui număr de 2 participanți la piața angro de gaze naturale.

Sancțiunile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE)  nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieței angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacţiilor efectuate cu cantități de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trade, calificate în sub-categoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A” sau ,,pre-arranged”.”, au transmis reprezentanţii ANRE într-un comunicat de presă.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie anunţă că în prezent sunt investigate 18 furnizori bănuiţi de manipulare de piaţă, din care 13 în sectorul energiei electrice și 5 în sectorul gazelor naturale.

De asemenea, ANRE amintește că sancțiunile aplicate de instituție au fost majorate, astfel că participanții la piața angro de energie electrică și gaze naturale care manipulează sau încearcă să manipuleze piața angro de energie sunt sancţionaţi cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală.

Potrivit instituţiei, sumele aferente sancțiunilor aplicate se constituie integral ca venit la bugetul de stat.

Citeşte şi Deputat PSD, declaraţii ironice despre Rareş Bogdan: „Să îl propună PNL la şefia ANRE, astfel vom fi cu toţii liniştiţi că dânsul va soluţiona rapid criza energetică”