ANRE propune anularea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii non-casnici

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii non-casnici începând cu 1 iulie 2014, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.

29 apr. 2014, 08:44
ANRE propune anularea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii non-casnici

Niculae Havrileţ a explicat că măsura este necesară întrucât preţul pieţei a devenit mai mic decât cele stabilite în calendarul de liberalizare, ca urmare a scăderii preţurilor pe pieţele internaţionale şi a unor importuri mai mici de gaze, scrie Agerpres.

„Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial şi să beneficieze şi aceştia (consumatori non-casnici – n.r.) de posibilitatea de a accesa preţuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creşteri de preţuri la niveluri mai mari decât sunt preţurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, aşa că propunem anularea calendarului”, a spus Havrileţ.

Oficialul ANRE a amintit că, la momentul începerii liberalizării, diferenţa dintre preţul gazelor de producţie internă şi cel de import era de 1 la 3.

„Preţul de import era 590 dolari pe mia de metri cubi, iar cel de producţie internă era de 150-160 de dolari pe mia de metri cubi la momentul începerii liberalizării. Trebuie să ne amintim şi că liberalizarea pieţei de gaze era o obligaţie a României în procesul de aderare la UE, care trebuia finalizat în 2007, dar nu s-a realizat acest lucru. Între timp s-au modificat directivele europene, s-au amânat din nou termenele, iar realităţile pieţei s-au schimbat”, a mai spus Havrileţ.

Citeşte şi Consumul naţional de electricitate a scăzut cu 5% în 2013

Potrivit acestuia, calendarul de liberalizare a fost stabilit în baza unui studiu realizat de compania de consultanţă Rolland Berger.

Consultantul a estimat trei scenarii, dar niciunul nu s-a adeverit.

„O primă presupunere se referea la faptul că în următorii ani consumul va creşte, ceea ce nu s-a adeverit. A doua axiomă a fost că va creşte importul la 35% din totalul consumului, însă nici această estimare nu s-a potrivit. A treia presupunere a fost că preţul gazelor va rămâne la 500 de dolari pe mia de metri cubi, dar la toate hub-urile din Europa preţul este acum de 330-360 de dolari”, a mai explicat şeful ANRE.

El a arătat că 75% din piaţa gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% încă plătesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru aceştia este necesară eliminarea calendarului de liberalizare.

Restul de 25% din piaţa reprezintă consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizată în 2018.

Citeşte şi Răzvan Nicolescu: Consumatorii vulnerabili de energie şi gaze din UE trebuie sprijiniţi din fonduri comunitare