ANSVSA: Analizele de laborator au infirmat prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes în produsele congelate

Analizele de laborator au infirmat prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes în diferite loturi de produse congelate comercializate pe piaţa din România, informează luni Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
23 iul. 2018, 13:33
ANSVSA: Analizele de laborator au infirmat prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes în produsele congelate

„Pentru o altă serie de probe prelevate din diferite loturi de produse congelate (care au făcut obiectul retragerii preventive în Uniunea Europeană Rezultatele) analizele de laborator au infirmat prezenţa Listeriei monocytogenes în următoarele tipuri de produse congelate: amestec mexican de legume, fasole verde păstăi tăiată, spanac frunze tăiat, amestec mexican Gradena şi căpşuni congelate rapid Felco”, precizează instituţia.

Notificările actualizate, primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, nu includ buletine de analiză care să indice prezenţa Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa românească iar probele prelevate din alte produse congelate sunt în curs de analizare în laborator.

La jumătatea acestei luni, ANSVSA a fost notificată oficial cu privire la includerea României pe lista de distribuţie a produselor congelate aparţinând companiei „Greenyard” din Ungaria, pentru care s-a iniţiat deja retragerea preventivă în toate statele membre.

Anterior, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a anunţat că porumbul congelat şi posibil şi alte legume congelate sunt sursa probabilă a contaminării cu bacteria Listeria Monocytogenes care afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie.

Până în data de 8 iunie 2018 au fost raportate 47 de cazuri, inclusiv nouă decese, informează EFSA.

Aceleaşi tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate în legumele congelate produse de aceeaşi companie din Ungaria în 2016, 2017 şi 2018, ceea ce sugerează că tulpinile au persistat în fabrica de procesare în pofida procedurilor de curăţare şi dezinfecţie efectuate.

Informaţiile disponibile confirmă contaminarea de la fabrica din Ungaria. Totuşi, sunt necesare investigaţii amănunţite pentru a identifica punctele exacte ale contaminării la fabrica din Ungaria, precizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

În 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranţa alimentară din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate şi a produselor congelate mixte produse de fabrica afectată în perioada august 2016 – iunie 2018, solicitând retragerea lor imediată şi aducerea produselor în fabrică, pentru a se reduce riscul infectării.

Totuşi, este posibil să apară noi cazuri din cauza perioadei lungi de incubaţie a liseriozei (de până la 70 de zile). Pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies). Aceste sfaturi se aplică în special consumatorilor cu cel mai ridicat risc de a contracta listerioza, cum ar fi vârstnicii, femeile însărcinate, nou-născuţii şi adulţii care au un sistem imunitar slăbit, avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară. AGERPRES/(AS -editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)