Anticorpii rezultați după vindecarea de Covid-19 oferă mai multă protecţie decât vaccinul STUDIU

Potrivit unui studiu britanic, anticorpii rezultați după vindecarea de Covid-19 oferă protecție pentru o perioadă de până la doi ani. Mai mult, se pare că aceştia ajută la evitarea formelor severe ale bolii timp de câţiva ani.

14 nov. 2021, 13:07
Anticorpii rezultați după vindecarea de Covid-19 oferă mai multă protecţie decât vaccinul STUDIU
Anticorpii rezultați după vindecarea de Covid-19 oferă mai multă protecţie decât vaccinul STUDIU

Anticorpii rezultați după vindecarea de Covid-19 oferă mai multă protecţie decât vaccinul, este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford.

Anticorpii rezultați după vindecarea de Covid-19 oferă mai multă protecţie decât vaccinul

Potrivit studiului britanic, după infectarea cu Covid-19, anticorpii ne protejează împotriva reinfectării pentru o perioadă de un an și jumătate până la doi ani. În plus, anticorpii dobândiţi în urma infectării cu coronavirus ajută la evitarea formelor severe ale bolii timp de câțiva ani.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat date medicale de la 7.256 de britanici care au fost testați pozitiv pentru Covid-19 între 26 aprilie 2020 și 14 iunie 2021.

Citeşte şi Virgil Musta a făcut anunțul: Anticorpii monoclonali preiau rolul vaccinului COVID-19

Potrivit oamenilor de ştiinţă, în lunile de după infectare, anticorpii anti-spike (o proteină care permite virusului să pătrundă în celulele umane) sunt asociați cu o protecție puternică. Însă, 5 până la 22% dintre oameni nu produc acești anticorpi după infectare, o absență a seroconversiei cu atât mai frecventă când forma de Covid este ușoară sau asimptomatică.

Cercetătorii de la Oxford au clasificat persoanele infectate în trei categorii: cei care au creat anticorpi anti-spike (64,5%), cei a căror infectare a fost depistată cu întârziere pentru că aveau deja anticorpi la momentul testului (11,5%) și cei considerați ca „non-respondenți” (24%), care au produs foarte puțini anticorpi anti-spike. Potrivit studiului, persoanele din prima categorie au semnalat mai multe simptome decât celelalte.

Vârstnicii și cei care suferă de probleme de sănătate sunt mai prezenți în ultima categorie, cea a „non-respondenților”.

Protecția împotriva reinfectării poate dura de la un an și jumătate până la doi ani, iar  protecția împotriva formelor severe de Covid-19 poate dura câțiva ani.

„Însă, deoarece variantele noi pot necesita niveluri mai mari de anticorpi pentru același nivel de neutralizare, durata protecției poate fi redusă semnificativ”, avertizează autorii.

Concluziile studiului reprezintă un nou pas spre înțelegerea sistemului nostru imunitar în fața Covid-19 și implementarea măsurilor adecvate de prevenire și vindecare.

Citeşte şi Cât de relevant este numărul de anticorpi formaţi după vaccinare. Explicaţiile medicului Virgil Musta: „Anticorpii nu sunt singurul mecanism care intervine în protecţia împotriva bolii”