Antonescu a avut o zi plină la Cotroceni ca preşedinte interimar

Preşedintele interimar a avut, marţi, mai multe întâlniri la Palatul Cotroceni ce au avut ca scop să dea un semnal că încurajează instituţiile statului să funcţioneze normal, ca până acum şi să potolească reticenţele cancelariilor occidentale privind respectarea statului de drept în România.

RomaniaTV.net
10 iul. 2012, 18:38
Antonescu a avut o zi plină la Cotroceni ca preşedinte interimar

Prima întâlnire a avut loc la Palatul Cotroceni, chiar cu preşedintele suspendat Traian Băsescu pentru a prelua de la acesta mandatul de şef al statului. „A fost o întâlnire decentă de trei sferturi de oră în care am discutat lucruri care ţineau de transmiterea acestui mandat. Pe 29 iulie vom vedea ce se va întâmpla mai departe”, a spus Antonescu.

Imediat după preluarea mandatului, la Palatul Cotroceni a sosit premierul Victor Ponta. „M-am asigurat că a luat toate măsurile necesare ca referendumul să se desfăşoare în condiţii optime, dar am discutat şi lucruri foarte importante pe agenda Guvernului, privitoare la economie, la educaţie. Premierul m-a asigurat că prioritatea sa ţine de gestionarea chestiunilor de pe agenda economică a guvernului”, a informat preşedintele interimar.

El a detaliat mai puţin discuţia cu ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein precizând a fost o întâlnire mai degrabă informală. „Ambasadorul Statelor Unite nu au fost printre cei care s-au speriat şi au făcut confuzii. Cunoaşte bine realitatea politică românească, a înţeles că nu suntem în faţa vreunei lovituri de stat, ca să citez declaraţi aberante, că nu e în pericol statul de drept, ca să citez declaraţii şi mai aberante, ci şi-a exprimat preocuparea ca toate procedurile de suspendare să se desfăşoare în regim constituţional”, a spus Crin Antonescu.

Lui Gitenstein i-au urmat directorii serviciilor secrete, George Maior şi Teodor Meleşcanu. „Am avut câte o discuţie cu directorii SIE şi SRI despre legăturile cu preşedintele interimar în această perioadă. Le-am cerut să funcţioneze normal, fără niciun fel de ingerinţă în acest conflict politic. M-au asigurat că totul se va desfăşura normal”, a relatat preşedintele interimar.

De asemenea, preşedintele interimar şi ministrul de Justiţie au avut o convorbire telefonică. „Reafirm preocuparea mea, a primului-ministru, a ministrului de Justiţie privitoare la independenţa justiţiei. Niciunul nu are intenţia de influenţa funcţionarea ei”, a afirmat Antonescu. Nu în ultimul rând, Antonescu s-a întreţinut şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu pe marginea situaţiei economice a României.

În următoarele zile, Antonescu vrea să stea de vorbă cu cât mai mulţi diplomaţi acreditaţi la Bucureşti pentru a pune capăt speculaţiilor legate de viitorul democraţiei în România.