Antonescu: Avem semne că se fac presiuni asupra CCR

Preşedintele interimar Crin Antonescu afirmă că sunt semne că se fac presiuni asupra preşedintelui Curţii Constituţionale (CCR), menţionând că doreşte să discute cu acesta şi cu procurorul general şi că nu este normal ca "un cetăţean care nu are nicio calitate oficială" să spună ce trebuie să facă CC şi alte instituţii.

RomaniaTV.net
07 aug. 2012, 20:36
Antonescu: Avem semne că se fac presiuni asupra CCR

El a menţionat, într-o emisiune la Antena 3, că articolul 80 din Constituţie prevede obligaţia preşedintelui de a veghea la bunul mers al instituţiilor publice şi de a modera între puterile statului, între instituţii, între stat şi societate. Antonescu a precizat că el este, la acest moment, preşedinte al ţării, chiar dacă interimar.

„Cred că, în baza acestui articol, o să fac tot ce pot pentru a putea aduce şi discuta şi cu preşedintele Curţii Constituţionale şi cu procurorul general, că ajungem la povestea Parchetului, să vedem care este realitatea, e de datoria noastră. Nu se poate ca un cetăţean care nu are nicio calitate oficială să iasă în fiecare seară în public să insulte, să ameninţe cu puşcăria, să spună ce trebuie să facă Evidenţa Populaţiei, ce trebuie să facă Ministerul de Interne, ce trebuie să facă Curtea Constituţională, pe cine trebuie să cheme Parchetul şi întâmplarea să facă să se întâmple aceste lucruri a doua zi. Deci aceasta este o chestiune de neacceptat”, a spus Antonescu.

El a precizat că trebuie spus clar că există semne că se fac presiuni asupra preşedintelui CCR. „Avem semne că se fac presiuni asupra Curţii Constituţionale (…) asupra preşedintelui acestei instituţii cel puţin”, a spus Antonescu, marţi seară, la Antena 3.

El a adăugat că îi chemă „cu drag” pe ambasadorul SUA şi pe toţi cei interesaţi de soarta referendumului şi de respectarea legii şi a statului de drept în România, inclusiv pe comisarul european Viviane Reding, să vadă că se exercită presiuni asupra preşedintelui CCR.

Antonescu a spus că va încerca să aibă o discuţie cu preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean. „Preşedintele CC este într-o situaţie delicată (…) Nu vreau să se înteţeleagă că fac eu presiuni asupra lui”, a spus preşedintele interimar.

Preşedintele interimar a mai spus că a avut deja o discuţie cu premierul şi ministrul de Externe pentru ca Guvernul să se adreseze instituţiilor cărora li s-a adresat preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

Potrivit lui Antonescu, Executivul trebuie să explice limpede Comisiei de la Veneţia că „Guvernul, preşedintele interimar, alte instituţii publice din România nu fac nicio presiune asupra Curţii, dar că există semne clare că cineva le face”.

„Cred cu toată puterea în principiu justiţiei independente, dar când văd ce văd milioane de oameni – şi sunt acum, interimar, dar sunt preşedintele acestei ţări, deci am toate obligaţiile, ştiu că nu sunt ales nici nu-mi imaginez altceva, dar sunt acum în această funcţie, cum este chestorul Manoloiu la Evidenţa Populaţiei, sunt preşedinte interimar, am această răspundere – cum pot să las să nu discut măcat această chestiune în forul magistraţilor, în Consiliul Superior al Magistraturii această chestiune pe care o văd milioane de oameni, că azi Băsescu spune «Mâine ăla să fie arestat» şi mâine ăla este chemat şi pus sub urmărire penală. Cum pot să tac? Nu pot!”, a spus Antonescu.