Antonescu: Dacă Băsescu nu promulgă Legea referendumului, Parlamentul i-o retrimite la fel

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, luni, după şedinţa USL, că în situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu va promulga Legea referendumului prin care pragul electoral e diminuat la 30%, Parlamentul îi va retrimite legea nemodificată şi va trebui să o promulge în forma agreată de USL, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
10 iun. 2013, 12:35
Antonescu: Dacă Băsescu nu promulgă Legea referendumului, Parlamentul i-o retrimite la fel

Solicitat să comenteze afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora şeful statului nu este de acord cu reducerea pragului la 30% şi va reacţiona faţă de Legea referendumului, Antonescu a răspuns: „Preşedintele are acest drept, această prerogativă. Nu e de acord, nu promulgă legea, o retrimite la Parlament. La Parlament, în ce priveşte USL, poziţia nu se va schimba. Vom retrimite preşedintelui legea la fel şi va trebui să o promulge”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la întrevederea cu susţinătorii de pe Facebook, răspunzând unei întrebări, că nu este de acord cu reducerea cvorumului la referendum la 30% şi că va reacţiona în această privinţă.

Camera Deputaţilor a adoptat, la sfârşitul lunii mai, în calitate de for decizional, cu 221 voturi pentru, 73 împotrivă, şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum a fost atacat la Curtea Constituţională de partidele din opoziţie.