Antonescu: Dacă moţiunea de cenzură trece, USL trebuie să ceară funcţia de premier pentru Ponta

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că, în eventualitatea în care moţiunea de cenzură va trece, USL trebuie să ceară preşedintelui Traian Băsescu desemnarea lui Victor Ponta în funcţia de premier.

RomaniaTV.net
22 apr. 2012, 19:01
Antonescu: Dacă moţiunea de cenzură trece, USL trebuie să ceară funcţia de premier pentru Ponta

După episodul „Ponta premier” din luna februarie, când preşedintele susţine că i-a propus preşedintelui PSD această funcţie, situaţia s-ar putea repeta după moţiunea de cenzură depusă de USL. Liberalul Crin Antonescu a declarat pentru „Gândul” că dacă moţiunea de cenzură va avea succes, iar Guvernul Ungureanu va fi debarcat, noua majoritatea trebuie să fie construită în jurul USL.

„Poziţia mea, în condiţiile în care moţiunea de cenzură trece, este că USL este singura forţă politică în stare să constituie o majoritate şi să susţină un guvern până la alegeri. USL trebuie să reclame formarea Guvernului, iar premierul desemnat să fie, după cum se ştie din rezoluţiile Congreselor, Victor Ponta. Acesta ar fi un Guvern până la alegerile din noiembrie”, a precizat Antonescu.

Victor Ponta a declarat şi el că nu va mai respinge o ofertă de premier venită din partea preşedintelui Băsescu.

Liberalul nu exclude ca în această construcţie, valabilă până la alegerile parlamentare să intre şi UDMR. „Nimic nu este exclus până în toamnă. Intenţia noastră este ca după alegerile parlamentare din toamnă să avem majoritatea absolută şi să avem un guvern al USL”, a subliniat Crin Antonescu.

Liderul PNL se arată sceptic în ceea ce priveşte şansele devansării alegerilor parlamentare. „Nu cred că mai putem discuta în calendarul pe care l-am evaluat de atâtea ori de un consens referitor la devansarea alegerilor parlamentare. Din punctul meu de vedere, dacă ar exista consensul tuturor forţelor politice, alegerile parlamentare ar putea avea loc mai devreme”, a explicat preşedintele PNL.

USL a depus, miercuri, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Documentul, intitulat „Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!”, a fost depus la Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Moţiunea de cenzură este semnată de 116 parlamentari, numărul minim necesar pentru iniţierea acestui demers. Documentul are 15 pagini şi este structurat pe trei capitole.

Ungureanu s-a întâlnit, joi, cu conducerile PDL, UNPR, UDMR pentru a discuta despre moţiune, el precizând că va avea discuţii, luni, şi cu reprezentanţii Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

Premierul a declarat anterior că este bucuros că opoziţia a depus o moţiune de cenzură la adresa Guvernului, deoarece astfel are posibilitatea să se adreseze în Parlament şi liderilor opoziţiei.

Ungureanu a declarat din nou, duminică, că nu are „niciun fel de emoţii” pentru moţiunea de cenzură depusă de opoziţie la adresa Guvernului şi că aşteaptă momentul când se va putea adresa atât Parlamentului, cât şi întregii ţări.