Antonescu: PNL nu a fost invitat la discuţii la Ambasada SUA. E un lucru nefiresc

Liberalii din Comisia Juridică nu au fost invitați la discuții la Ambasada SUA, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.

RomaniaTV.net
13 dec. 2013, 10:48
Antonescu: PNL nu a fost invitat la discuţii la Ambasada SUA. E un lucru nefiresc

„Reprezentanții PNL în Comisia Juridică nu au fost înștiințați de conducerea comisiei și nici invitați la discuții. Nu erau pe listă, mi se pare nefiresc. La Ambasada SUA se intră cu listă, nu erau pe listă, iar ieri (n.r. joi) nu au fost chemați. E doar un lucru nefiresc, îl semnalez ca atare”, a spun Crin Antonescu.

Preşedintele Senatului a mai spus că  nu a avut nicio înţelegere cu premierul Victor Ponta despre modificările din Codul penal.

„Nu am avut nicio discuţie sau înţelegere cu Victor Ponta sau cu altcineva despre modificările din Codul Penal. Pe Traian Băsescu nu-l mai calific. Despre demisii, nu domnul Băsescu trebuie să vorbească, om cramponat de scaun în mod jenant, după ce aproape 90% dintre cetăţenii României i-au zis să plece„, a declarat Crin Antonescu.

Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, conservatorul Bogdan Ciucă, şi deputatul Eugen Nicolicea, au mers vineri dimineaţă la sediul ambasadei SUA la Bucureşti pentru a explica modificarea Codului penal. Întâlnirea a avut loc în contextul în care comunitatea internaţională a avut poziţii critice la adresa Parlamentului României, după votul de modificare a Codului penal.

Ambasada SUA a transmis că modificările Codului Penal reprezintă „un pas înapoi pentru România” şi acţiunea Parlamentului „este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României”.

„Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri (marți, n.r.) în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA la București.

Potrivit comunicatului, acțiunea Parlamentului „este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României”.

„Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească”, se mai arată în comunicat.

Modificările la codul penal au fost criticate şi de liderul socialiştilor europeni, Hanes Swoboda, dar şi de ambasadorii Olandei, Marii Britanii şi Germaniei, care au avut reacţii foarte dure vizavi de modificările Codului Penal, spunând că acestea vor influenţa negativ imaginea României.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”.