Antonescu: Ponta şi PSD să se hotărască. Dacă se rupe USL, premierul să-şi dea DEMISIA VIDEO

Preşedintele USL, Crin Antonescu, a transmis PSD şi premierului Victor Ponta să se hotărască dacă îl mai susţine pentru preşedinţia României. Într-un interviu pentru gandul.info, preşedintele PNL i-a sugerat lui Ponta să organizeze un Congres în care să anuleze hotărârea prin care PSD îl sprijină la prezidenţiale sau să anuleze Protocolul USL. Liberalul a precizat că dacă USL se rupe şi Victor Ponta ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de premier.

RomaniaTV.net
17 sept. 2013, 07:25
Antonescu: Ponta şi PSD să se hotărască. Dacă se rupe USL, premierul să-şi dea DEMISIA VIDEO

Dacă cineva îşi va imagina în PSD că Antonescu o să tacă aşa, ca la Partidul Comunist, sau o să meargă pe brânci ca să iasă preşedinte susţinut de PSD, se înşală amarnic. Acest lucru îl ştiu şi domnul Ponta, şi toţi oamenii din PSD. După cum îl ştiu şi cei din PNL. (…) Atitudinea de multe luni de zile, nu a domnului Ponta personal, dar a postului său de televiziune, a multor oameni din PSD de a se comporta ca şi cum Preşedinţia României este ceva ce stă în seif pe la Cluj pe la domnul Rus şi ne-o dau sau nu ne-o dau nouă, liberalilor, sau mi-o dau sau nu mi-o dau mie este de neacceptat. Oricum, Preşedinţia României se obţine de la cetăţenii României. Eu nu am înţeles niciodată şi nu voi înţelege protocolul şi angajamentele USL în sensul de a fi preşedinte pentru USL, pentru PSD, pentru România. Dacă voi fi preşedinte, voi fi pentru România. Dacă USL mă sprijină în această idee, bine, dacă nu, nu. Ca să punem simplu capăt acestor speculaţii, nu am stat şi nu stau cu mâna întinsă la uşa PSD. PSD îşi respectă sau nu nişte angajamente politice, îl priveşte, dar cred că ar trebui să încetăm cu acest subiect jenant. Acest subiect nu a fost deschis de mine, el nu a apărut acum, el este purtat prin oficioasele PSD de multă vreme şi cred că ar fi bine să ne clarificăm„, a spus Crin Antonescu.

Despre declaraţia preşedintelui PSD privind o posibilă retragerea sprijinului social-democraţilor pentru Crin Antonescu, liderul PNL a spus că nu o consideră „o încălcare a protocolului USL”.

„Victor Ponta este preşedintele unui partid – PSD, care are în vigoare hotărârea unui Congres în conformitate cu care eu sunt candidatul susţinut de acest partid, sub culorile USL, la preşedinţia României. Domnul Ponta trebuie să se hotărască şi în cazul în care nu doreşte să mai respecte această hotărâre a Congresului şi această prevedere a Protocolului USL să declanşeze un nou Congres sau prin modalităţile pe care le prevede Statutul domniei sale să anuleze această hotărâre. Nu îl împiedică nimeni. (…) Eu îmi doresc să îndeplinim toate angajamentele pe care ni le-am luat. Sunt în acest moment, conform hotărârilor de care vorbeam de la PSD şi de la PNL şi de la PC, candidatul USL, am fost şi sunt gata să îndeplinesc această misiune, dar nu în orice condiţii„, a mai spus Crin Antonescu. 

Întrebat dacă, în cazul în care USL se va rupe, Victor Ponta va trebui să-şi dea demisia, ţinând cont că a ajuns în această funcţie şi datorită susţinerii PNL şi PC, Crin Antonescu a răspuns: „Sigur că da. Dar eu nu am nicio intenţie să rup această alianţă, ţin foarte mult la o construcţie politică tot ce aveam din punct de vedere politic, al imaginii, din punct de vedere sufletesc şi nu pun această problemă şi nu vreau să examinez această chestiune”.

Întrebat dacă în prezent se mai poate vorbi despre „o bună colaborare” între el şi Victor Ponta, Crin Antonescu a spus: „Colaborare trebuie să existe şi de aceea am folosit sintagma colegi de serviciu, de serviciu public în care avem obligaţia amândoi să trecem peste sentimente, frustrări, inapetenţă pentru ironie. Nu este o chestiune între noi doi sau două partide, ci între noi şi cetăţenii care ne-au votat. Eu sunt absolut dispus să mergem mai departe, să facem tot ce putem pentru oamenii respectivi”.