Antonescu: Programul guvernului e un siropel ieftin şi dulceag, ca un parfum prost de care nu poţi scăpa

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a caracterizat programul guvernului Ponta III drept "un siropel" rezultat din amestecul apei în vin. Liberalul acuză faptul că guvernul nu fixează termene concrete pentru atingerea obiectivelor şi deschide calea folosirii bugetului de stat în scopuri electorale prin creşterea deficitului fără a fi prezentate considerentele ce stau la baza acestei creşteri.

11 mart. 2014, 11:04
Antonescu: Programul guvernului e un siropel ieftin şi dulceag, ca un parfum prost de care nu poţi scăpa

„Avem un guvern PSD-UDMR care preia programul de guvernare al USL şi îl suplimentează cu o angajare de răspundere pe câteva principii foarte vagi turnând apă în vin, diluînd nişte măsuri ce aveau un caracter de certitudine şi un calendar foarte precis. De exemplu, cât am fost în Guvern ştiam că dela 1 iulie CAS-ul la angajator scade cu 5%. Acum avem ceva ce nu-i program de guvernare, ci un siropel ieftin şi dulceag în care ni se spune că ar fi bine să fie bine, dacă vor fi bani şi nu se ştie când poate se va reduce şi CAS-ul la angajator”, a declarat Crin Antonescu pe tema programului de guvernare pe care îşi va angaja răspunderea Victor Ponta în faţa Parlamentului.

Antonescu impută programului formulările ipotetice, lipsa termenelor clare pentru atingerea obiectivelor şi creşterea deficitului bugetar fără a fi oferit un motiv precis. „Toate lucrurile sunt vagi, doar creşterea deficitului e precisă. Atunci ştim că ne aflăm în faţa unui program electoral în care sacul cu bani al Guvernului să fie distribuit pe criterii electorale”, a comentat liderul liberalilor.

Întrebat dacă PNL intenţionează să depună amendamente la programul prezentat de Guvern, Antonescu a răspuns negativ. „Cum? Să mai turnăm şi noi apă în sirop? Am mai spus că e un sirop, e ca un parfum prost de al cărui miros nu poţi scăpa dacă eşti în aceeaşi încăpere”, a mai spus Crin Antonescu.

Guvernul Ponta III vine astăzi în faţa Parlamentului să îşi asume răspunderea pentru programul cerut de Traian Băsescu.

Executivul va cere un vot de încredere parlamentarilor pe un document ce cuprinde principalele măsuri în perioada următoare.

Este vorba, în principal, de acţiuni din programul de guvernare aprobat în 2012. Documentul trimis la Parlament păstrează direcţiile convenite în cadrul fostei alianţe cu liberalii, dar a fost completat şi cu elementele negociate cu UDMR.

Conform procedurii, parlamentarii nu pot propune amendamente la document. Singurul instrument de atac este moţiunea de cenzură.

Şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului va avea loc la ora 14.00.

Potrivit prevederilor constituționale, în termen de trei zile care decurg din ziua în care a fost prezentat programul politic, se poate introduce o moțiune de cenzură, iar dacă va fi cazul această moțiune de cenzură va fi dezbătută în maximum cinci zile după termenul de trei zile.