Antonescu: Raportul MCV are o serie de inadvertenţe, interpretări şi confuzii legate de legislaţie

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că raportul MCV conţine mai multe inadvertenţe, interpretări şi confuzii în ceea ce priveşte legislaţia românească, criticând o serie de referiri la regimul parlamentarilor sau numirea procurorilor şefi.
Romania TV
01 feb. 2013, 14:53
Antonescu: Raportul MCV are o serie de inadvertenţe, interpretări şi confuzii legate de legislaţie

Preşedintele Senatului a declarat că regimul parlamentarilor români este mult mai strict din alte ţări europene.

„Cu ce este diferit regimul parlamentarului din România de regimul parlamentarului din alte ţări europene? Eu pot da numeroase exemple din care să rezulte că regimul parlamentarilor români este mult mai strict sub aspectul incompatibilităţilor, sub aspectul conflictului de interese, sub aspectului regimului imunităţii, în raport cu parlamentari din state de o indiscutabilă şi consacrată democraţie: Germania, Franţa, Italia”, a susţinut Antonescu.

De asemenea, el a criticat referirile din raportul MCV în ce priveşte recomandarea demisiei parlamentarilor aflaţi în incompatibilitate.

„Nu avem de ce să cerem cuiva şi nu avem cum să impunem demisia cuiva. E o situaţie absurdă, nimeni nu poate impune demisia. Poţi să ai măsuri legislative prin care suspenzi, să demiţi, să arestezi…dar să impui cuiva demisia nu poţi, pentru că este un act unilateral de voinţă. Deci nu pot fi culpabilizat eu, prim-ministru al României, Parlament sau preşedinte al României, pentru un act unilateral şi strict de voinţă a cuiva. Despre suspendare, iarăşi, discutăm într-o anumită contradicţie. Termenii raportului sunt într-o anumită contradicţie (…) îmi ceri ceva ce nu pot să fac, pentru că mă împiedică Constituţia. Nu există în Constituţie suspendarea unui parlamentar”, a argumentat Antonescu.

El a ţinut să menţioneze că este regretabil faptul că în cazul deputatului Ion Stan nu s-a decis ridicarea imunităţii, însă a amintit faptul că senatorul Cătălin Voicu a petrecut ca parlamentar mai multe luni în arest preventiv.

„Lucrurile sunt cumva amestecate şi nu poate fi acuzat în genere Parlamentul României că obstrucţionează justiţia, în niciun caz”, a afirmat preşedintele Senatului.

Antonescu a mai criticat faptul că în rapoartele CE au fost curpinse interpretări, „deschideri în alte zone” decât cele convenite iniţial, inadvertenţe şi chiar confuzii legate de texte constituţionale.

În ceea ce priveşte noii şefi ai Parchetului şi DNA el a admis faptul că trebuie deplâns faptul că nu s-au materializat numirile acestora, însă CE insistă pe un mecanism paralel cu legea din România.

„Fie Comisia Europeană propune Guvernului României să-şi asume o implicare în acest proces, adică fără să glumi, să dea magistraţii care doresc un examen cu o comisie din partea Comisiei Europene – dacă guvernul român acceptă asta, se poate. Poate fi acceptată ca să terminăm cu suspiciunile (…) Cel mai simplu drum de rezolvare a chestiunii este respectarea întocmai a legii. Anume, ministrul Justiţiei trebuie să-şi asume responsabilitatea a două propuneri care sunt transparente – pentru că transparenţă înseamnă să spui «Eu, ministrul Justiţiei, propun pe X şi pe Y, iată cine este X, iată pe ce criterii l-am propus, ce îl recomandă, iată cine este Y». Pe circuitul legii la CSM se dă un aviz, dacă e cazul, se ajunge la preşedinte, are decizia”, a afirmat Antonescu.

El a menţionat că a complica lucrurile cu „tot felul de competiţii televizate” este de natură să întârzie procesul şi să inhibe dorinţa de a candida la aceste funcţii de procurori şefi.

De asemenea, Antonescu a comentat referirile oficialilor europeni cu privire la sistemul politic polarizat din România.

„Referirea din raport – pe care mărturisesc că nu am înţeles-o – la ce trebuie să facă partidele politice ca în România să existe un sistem mai puţin polarizat, mărturisesc că nu văd de ce Comisia (europeană, n.r.) atunci când vorbeşte despre justiţie şi MCV are prescrieri pentru partidele politice şi ce înseamnă un sistem politic mai puţin polarizat. Să facem mai multe partide, să ne strângem toţi la centru?”, a întrebat retoric preşedintele Senatului.

Pe de altă parte, preşedintele Senatului a afirmat în cazul ultimului raport al CE privind MCV poate fi observat un ton „mai puţin partizan”.

„E limpede că s-a căutat un ton mai puţin partizan decât altă dată, e limpede că s-au reiterat valori extrem importante şi principii extrem de importante în jurul cărora, sau în lumina cărora să acţioneze autorităţile române în continuare. Aceste lucruri sunt de salutat, dar când mergem la detalii vedem că tocmai prelungirea acestui mecanism poate aduce complicaţii”, a susţinut Crin Antonescu.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Destin groaznic! Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de când făcuse nunta! Trei copii au rămas orfani
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
Playtech.ro
Neversea Kapital 2025 București. Preț bilete, abonamente, acces la festival și programul pe zile
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Coșmar oficial pentru români. Ordonanța a fost publicată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Nepoata regelui Mihai se declară ființă non-binară. Mesajul transmis de Eelaz Biarneix: „Sunt într-un punct intermediar”
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Este știrea care face înconjurul României. Decizia de ultima oră luată de Nicușor Dan
MediaFlux
Câți bani pierd pensionarii după aplicarea CASS de 10%. Ilie Bolojan a dat un exemplu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs