Antonescu: Raportul MCV are o serie de inadvertenţe, interpretări şi confuzii legate de legislaţie

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că raportul MCV conţine mai multe inadvertenţe, interpretări şi confuzii în ceea ce priveşte legislaţia românească, criticând o serie de referiri la regimul parlamentarilor sau numirea procurorilor şefi.
Romania TV
01 feb. 2013, 14:53
Antonescu: Raportul MCV are o serie de inadvertenţe, interpretări şi confuzii legate de legislaţie

Preşedintele Senatului a declarat că regimul parlamentarilor români este mult mai strict din alte ţări europene.

„Cu ce este diferit regimul parlamentarului din România de regimul parlamentarului din alte ţări europene? Eu pot da numeroase exemple din care să rezulte că regimul parlamentarilor români este mult mai strict sub aspectul incompatibilităţilor, sub aspectul conflictului de interese, sub aspectului regimului imunităţii, în raport cu parlamentari din state de o indiscutabilă şi consacrată democraţie: Germania, Franţa, Italia”, a susţinut Antonescu.

De asemenea, el a criticat referirile din raportul MCV în ce priveşte recomandarea demisiei parlamentarilor aflaţi în incompatibilitate.

„Nu avem de ce să cerem cuiva şi nu avem cum să impunem demisia cuiva. E o situaţie absurdă, nimeni nu poate impune demisia. Poţi să ai măsuri legislative prin care suspenzi, să demiţi, să arestezi…dar să impui cuiva demisia nu poţi, pentru că este un act unilateral de voinţă. Deci nu pot fi culpabilizat eu, prim-ministru al României, Parlament sau preşedinte al României, pentru un act unilateral şi strict de voinţă a cuiva. Despre suspendare, iarăşi, discutăm într-o anumită contradicţie. Termenii raportului sunt într-o anumită contradicţie (…) îmi ceri ceva ce nu pot să fac, pentru că mă împiedică Constituţia. Nu există în Constituţie suspendarea unui parlamentar”, a argumentat Antonescu.

El a ţinut să menţioneze că este regretabil faptul că în cazul deputatului Ion Stan nu s-a decis ridicarea imunităţii, însă a amintit faptul că senatorul Cătălin Voicu a petrecut ca parlamentar mai multe luni în arest preventiv.

„Lucrurile sunt cumva amestecate şi nu poate fi acuzat în genere Parlamentul României că obstrucţionează justiţia, în niciun caz”, a afirmat preşedintele Senatului.

Antonescu a mai criticat faptul că în rapoartele CE au fost curpinse interpretări, „deschideri în alte zone” decât cele convenite iniţial, inadvertenţe şi chiar confuzii legate de texte constituţionale.

În ceea ce priveşte noii şefi ai Parchetului şi DNA el a admis faptul că trebuie deplâns faptul că nu s-au materializat numirile acestora, însă CE insistă pe un mecanism paralel cu legea din România.

„Fie Comisia Europeană propune Guvernului României să-şi asume o implicare în acest proces, adică fără să glumi, să dea magistraţii care doresc un examen cu o comisie din partea Comisiei Europene – dacă guvernul român acceptă asta, se poate. Poate fi acceptată ca să terminăm cu suspiciunile (…) Cel mai simplu drum de rezolvare a chestiunii este respectarea întocmai a legii. Anume, ministrul Justiţiei trebuie să-şi asume responsabilitatea a două propuneri care sunt transparente – pentru că transparenţă înseamnă să spui «Eu, ministrul Justiţiei, propun pe X şi pe Y, iată cine este X, iată pe ce criterii l-am propus, ce îl recomandă, iată cine este Y». Pe circuitul legii la CSM se dă un aviz, dacă e cazul, se ajunge la preşedinte, are decizia”, a afirmat Antonescu.

El a menţionat că a complica lucrurile cu „tot felul de competiţii televizate” este de natură să întârzie procesul şi să inhibe dorinţa de a candida la aceste funcţii de procurori şefi.

De asemenea, Antonescu a comentat referirile oficialilor europeni cu privire la sistemul politic polarizat din România.

„Referirea din raport – pe care mărturisesc că nu am înţeles-o – la ce trebuie să facă partidele politice ca în România să existe un sistem mai puţin polarizat, mărturisesc că nu văd de ce Comisia (europeană, n.r.) atunci când vorbeşte despre justiţie şi MCV are prescrieri pentru partidele politice şi ce înseamnă un sistem politic mai puţin polarizat. Să facem mai multe partide, să ne strângem toţi la centru?”, a întrebat retoric preşedintele Senatului.

Pe de altă parte, preşedintele Senatului a afirmat în cazul ultimului raport al CE privind MCV poate fi observat un ton „mai puţin partizan”.

„E limpede că s-a căutat un ton mai puţin partizan decât altă dată, e limpede că s-au reiterat valori extrem importante şi principii extrem de importante în jurul cărora, sau în lumina cărora să acţioneze autorităţile române în continuare. Aceste lucruri sunt de salutat, dar când mergem la detalii vedem că tocmai prelungirea acestui mecanism poate aduce complicaţii”, a susţinut Crin Antonescu.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 15.00 au votat peste 5,7 milioane de români. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan