Antonescu: USL are o propunere clară- Victor Ponta prim-ministru. Aşteptăm convocarea Parlamentului

Crin Antonescu a reiterat, luni, propunerea cu care USL se va prezenta la Cotroceni: reconfirmarea mandatului de premier lui Victor Ponta. Conform preşedintelui PNL, uniunea este pregătită pentru convocarea Parlamentului, astfel încât noul guvern să fie votat.

RomaniaTV.net
10 dec. 2012, 12:48
Antonescu: USL are o propunere clară- Victor Ponta prim-ministru. Aşteptăm convocarea Parlamentului

„Victoria USL e copleşitoare numai că trăiesc cu reţinere marile bucurii. Ştiu ce simt cei care pierd mi se pare indecent să te bucuri în asemenea momente. A fost o victorie zdrobitoare şi dovada că USL e un proiect politic câştigător. USL va deţine două treimi din mandatele noului parlament. PSD are un record istoric de parlamentari, PNL deţine un număr istoric de parlamentari, din toate punctele de vedere există motive de satisfacţie. Satisfacţia cea mai mare e că o majoritate a poporului român ne-a dat acordul pentru acest proiect”, a precizat Crin Antonescu într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USL.

Potrivit liderului liberal, înaintarea propunerii ca Victor Ponta să fie în continuare şeful Guvernului este un efect firesc al votului de duminică.

„USL deţine o majoritate categorică are o propunere clară: propunerea ca Victor Ponta să fie prim-ministru propus de USL. În legătură cu acest lucru nu există niciun dubiu asupra acestei chestiuni. Nu există nicio altă variantă decât o reacţie normală în faţa acestui vot edificator: Victor Ponta să facă echipa guvernamentală. Aşteptăm decizia de convocare a noului Parlament. Suntem gata pentru toate procedurile săvârşite acolo”, a adăugat Crin Antonescu.

„Adaug trei lecţii după alegerile de ieri, care trebuie apoi incluse şi în prioritatea referitoare la sistemul electoral, una din priorităţile de modificare a noului Guvern, care va fi prestată în Parlament. În primul rând, alegerile s-au desfăşurat în condiţii absolut normale, nu au existat disfuncţionalităţi, fraude. Cred că trebuie să punem în viitorul cod electoral nişte sancţiuni foarte clare pentru cei care din iresponsabilitate sau doar din demagogie, înainte de alegeri, ies şi anunţă fraude şi în acest fel, practic, afectează imaginea noastră ca ţară democratică. Cred că în viitor trebuie să avem politicieni mai responsabili şi în codul electoral trebuie trecut în mod clar până unde poate merge bătălia lectorală. O să solit, Consiliul Naţional al Audiovizualului să aplice legea pentru toată lumea. Încălcarea flagrantă a tuturor regulilor de către o singură televiziune, în condiţiile în care toate celelalte au respectat, denotă un regim juridic discreţionat în care legea se aplică doar la unii. Sunt hotărât să găsim soluţia constituţională pentru ca alegerile să se desfăşoare în acele perioade ale anului în care pot fi evitate situaţii de genul celor de ieri. Ieri ne-am confruntat cu o situaţie foarte dificilă şi trebuie să găsim o soluţie reglementată constituţional legal ca momentele electorale să aibă loc într-o perioadă a anului în care, pe cât posibil, sunt evitate asemenea evenimente meteorologice”, a spus liderul USL Victor Ponta.

Copreşedintele USL a respins total „blamul şi critica pentru creşterea numărului de parlamentari”.

„În viitorul parlament, absolut toţi cei fără nicio excepţie, parlamentari USL sunt cei care au câştigat colegiile, fie cu 50 %, fie vor fi cazuri sub 50 %, dar de pe locul I. PDL şi PP-DD, din calcule, nu au câştigat niciun colegiu. Bonusul, numărul suplimentar de parlamentari, este acordat PDL-ului şi PP-DD-ului în baza deciziei Curţii Constituţionale din această vară. Nu este acum momentul de polemici, dar voiam să stabilesc cum s-a ajuns aici. Creşterea numărului de parlamentari este vina absolută a celor de la PDL. În sesiunea din februarie, în cadrul Codului Electoral, USL va susţine modificarea legii electorale. Avem trei variante foarte clare: fie vorbim de majoritar pur, fie vorbim de revenirea la listele mult hulite, fie vorbim de sistemul german. În sesiunea din februarie, Guvernul va trimite către Parlamentun proiect de cod electoral, iar Parlamentul va decide. Această inflaţie de luzeri, de pierzători de colegii, pe care aseară i-am văzut pe la televizor cum se lăudau că au pierdut colegiul şi merg în Parlament, şi-mi aduceam aminte ce-i criticau pe unii de la noi care au ajuns aşa. Roata se întoarce. Sistemul trebuie schimbat rapid”, a mai spus Victor Ponta.